Bugün, 28 Mart 2025 Cuma, İslam âlemi için büyük bir manevi fırsatın eşiğinde. Ramazan'ın son Cuması, bu mübarek ayın bereketini son kez yoğun bir şekilde hissetme, tövbelerin kabul edilme, duaların yükseldiği bir gün. Bu Cuma, sadece bir veda değil, aynı zamanda Kadir Gecesi'ne açılan bir kapı, Allah'ın rahmetinin coştuğu bir an.
“Ramazan'ın ilk Cuması Allah'ın rahmetinin, ortası mağfiretin, son Cuması ise cehennemden kurtuluşun müjdecisidir.” (Beyhaki)
Bu hadis-i şerif, bugünün ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Allah'ın affına nail olmak, günahlardan arınmak ve cehennem azabından kurtulmak için eşsiz bir fırsat.
Bugün, "Ey Allah'ım! Ramazan'ı hakkıyla değerlendiremedim, ama Sen affedicisin, affetmeyi seversin!" diyerek son bir yakarışla Rabbimize dönmeliyiz.
Ramazan'ın Son Cuması: Yüreklerdeki İncir Ağacı ve Sonsuz Mağfiret Umudu
Bugün, 28 Mart 2025 Cuma, müminler olarak bir ağacın altında oturmuş gibiyiz. Ramazan'ın gölgesi üzerimize düşüyor, yapraklarından süzülen rahmet damlalarıyla yıkanıyoruz. Bu son Cuma, sanki bir incir ağacının altında oturan Hz. Musa (a.s.) gibi, Allah'ın kelamını dinlemek için durduğumuz an... Çünkü bugün, "İncire, zeytine, Sina Dağı'na ve şu emin beldeye yemin olsun ki..." (Tin Suresi) ayetlerinin sırrına mazhar olabileceğimiz bir gün.
"Bu kul, Rahmân'ın huzurunda, Ramazan'ın son Cumasında şöyle ağlamıştı..."
Ve belki de o an, "Yâ Rabbi, beni affet!" çığlığımız, cennet kapılarını açacak.
Ey Allah'ım! Bu son Cuma hürmetine, bizleri Ramazan'a veda ederken, aslında Sana kavuşmaya hazırlanan kullarından eyle! Amin.
Ramazan'ın son Cumanız mübarek olsun!

Son Cuma'nın Fazileti
Ramazan'ın son Cuması, müminler için özel bir öneme sahiptir. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:“Ramazan'ın ilk Cuması Allah'ın rahmetinin, ortası mağfiretin, son Cuması ise cehennemden kurtuluşun müjdecisidir.” (Beyhaki)
Bu hadis-i şerif, bugünün ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Allah'ın affına nail olmak, günahlardan arınmak ve cehennem azabından kurtulmak için eşsiz bir fırsat.
Bugün Nasıl İbadet Etmeli?
- Cuma Namazına Koşmak:
Bugünkü Cuma namazı, diğer Cuma'lardan daha özenle kılınmalı. Hutbeyi huşu ile dinlemeli, dualara "âmin" demeli. - Tövbe ve İstiğfar:
Ramazan boyunca biriktirdiğimiz manevi kazanımlar, bugün son bir tövbeyle taçlanmalı. "Estağfirullah el-Azim ve etûbu ileyk" zikriyle gönüller arındırılmalı. - Kur'an-ı Kerim Okumak:
Ramazan, Kur'an ayıdır. Bugün bolca hatim, ayet ve sureler okunmalı. Özellikle Yasin-i Şerif, Rahman, Mülk gibi sureler ihmal edilmemeli. - Salavat-ı Şerife:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e salavat getirmek, bugünün bereketini artırır. "Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed" diyerek O'nun şefaatine nail olmayı ummalıyız. - Sadaka Vermek:
Ramazan'ın son demlerinde infak etmek, sevabı katlayacaktır. Bir fakirin yüzünü güldürmek, iftar sofrasına ortak olmak, bugünün en güzel amelidir. - Gece İbadeti (Kadir Gecesi'ne Hazırlık):
Bu gece, Kadir Gecesi'ne yakın olduğu için ihya edilmeli. Teheccüd, tesbih namazı ve uzun secdelerle Allah'a yalvarmalı.
Hüzün ve Ümit Arasında Bir Veda
Ramazan'ın son Cuması, bir yandan hüzünlü, bir yandan da ümit doludur. Hüzünlüdür, çünkü bu mübarek ayın kokusu, bereketi yavaş yavaş çekiliyor. Ümit doludur, çünkü Allah'ın lütfuyla, bu ayda yapılan ibadetler kabul olmuş, günahlar affedilmiş olabilir.Bugün, "Ey Allah'ım! Ramazan'ı hakkıyla değerlendiremedim, ama Sen affedicisin, affetmeyi seversin!" diyerek son bir yakarışla Rabbimize dönmeliyiz.
Ramazan'ın Son Cuması: Yüreklerdeki İncir Ağacı ve Sonsuz Mağfiret Umudu
Bugün, 28 Mart 2025 Cuma, müminler olarak bir ağacın altında oturmuş gibiyiz. Ramazan'ın gölgesi üzerimize düşüyor, yapraklarından süzülen rahmet damlalarıyla yıkanıyoruz. Bu son Cuma, sanki bir incir ağacının altında oturan Hz. Musa (a.s.) gibi, Allah'ın kelamını dinlemek için durduğumuz an... Çünkü bugün, "İncire, zeytine, Sina Dağı'na ve şu emin beldeye yemin olsun ki..." (Tin Suresi) ayetlerinin sırrına mazhar olabileceğimiz bir gün.
Son Cuma'nın Sessiz Çığlığı: "Lebbeyk Allahümme Lebbeyk!"
Bu Cuma, diğer Cumalardan farklı. Sanki Mekke'de vakfe yapan hacılar gibi, "Buyur Allah'ım, buyur! Emrine amadeyim!" diye haykırıyor yüreklerimiz. Çünkü:- Rahmet kapıları son kez bu kadar ardına kadar açık,
- Şeytanlar zincire vurulmuş, nefislerimiz en saf haliyle Rabbine yalvarıyor,
- Kur'an'ın her harfi, bir meleğin kanadı gibi günahlarımızı silip götürüyor.
Bu Cuma'ya Mahsus 7 İbadet
- Secdede Gözyaşı:
Bugün, secdede alnımız toprağa değdiğinde, "Ya Rabbi, beni ateşe atma! Ben Senin kulunum, acizim, günahkârım!" diye inlemeli. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.), "Kulun Allah'a en yakın olduğu an, secde halidir." buyuruyor. - Esma-i Hüsna ile Yakarış:
"Ya Gaffar, ya Tevvab, ya Afüvv!" diyerek isimlerinin gölgesine sığınmalı. Günahlarımız ne kadar büyük olursa olsun, O'nun affı daha büyük. - Oruçlunun Duası Reddedilmez:
Bugün iftar vaktine kadar oruçlu olanlar, iftar sofrasında edecekleri dua için hazırlanmalı. Çünkü Resulullah (s.a.v.), "Oruçlunun iftar anındaki duası reddedilmez." buyurmuştur. - Gizli Sadaka:
Sağ elin verdiğini sol elin görmeyeceği şekilde, kimseye hissettirmeden bir fakirin evine ekmek bırakmak... Belki de bu amel, kıyamette terazimizi ağırlaştıracak. - Kur'an'la Vedalaşma:
Ramazan boyunca okuduğumuz Kur'an-ı Kerim'i, bugün "Elveda" dercesine son bir kez öperek kapatmalı. Ve şu duayı okumalı:
"Allah'ım! Bu Kitab'ı, Senin rızan için okuduk. Onu, göğsümüzde bir nur, kabrimizde bir arkadaş, mahşerde şefaatçi eyle!" - Anne-Babaya Uzanan Eller:
Bugün, anne-babamızı arayıp, "Benim günahlarım için de dua eder misiniz?" diye sormak... Çünkü onların duası, bulutların ötesine geçer. - Gecenin Son Üçte Biri: Tövbe Vakti
Geceyi, "Allah'ım! Sana itaatsizlik ederek geçirdiğim ömrümü, Sana tövbe ederek tamamlamak istiyorum!" diyerek ihya etmek...
Son Cuma'nın Hikmeti: Bir Daha Belki Yok!
Bugün, "keşke"lerin telafi edildiği gün. Keşke daha çok ibadet etseydim, keşke daha çok Kur'an okusaydım, keşke daha çok ağlasaydım... İşte Allah, bu "keşke"leri bugün **"işte fırsat!"**e çeviriyor.Ve Son Nefeste Hatırlayacağımız An
Bir gün, ölüm meleği bize gelecek. O an, belki de Ramazan'ın son Cumasında yaptığımız bir secde aklımıza gelecek. Melekler diyecek ki:"Bu kul, Rahmân'ın huzurunda, Ramazan'ın son Cumasında şöyle ağlamıştı..."
Ve belki de o an, "Yâ Rabbi, beni affet!" çığlığımız, cennet kapılarını açacak.
Duayla Bitirelim:
"Allah'ım! Ramazan'ın son Cuması hürmetine günahlarımızı bağışla, dualarımızı kabul eyle. Bizi cehennem ateşinden azat et, cennetine ve rızanı kazanmaya nail eyle. Amin."Ey Allah'ım! Bu son Cuma hürmetine, bizleri Ramazan'a veda ederken, aslında Sana kavuşmaya hazırlanan kullarından eyle! Amin.
Ramazan'ın son Cumanız mübarek olsun!