Sigarayı bırakmak için yanlış tercih

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
Sigarayı bırakmak için kullandığınız elektronik sigara sizi daha da kötüye götürüyor. Fransa'daki bir araştırma sonucuna göre, elektronik sigara kansere neden olabilecek maddeler içeriyor. Hatta kimi zaman klasik sigaradan daha fazla risk taşıyor.

Fransa Tüketim Ulusal Enstitüsü'nün incelemesine göre kısaca e-sigara olarak bilinen elektronik sigara kansere neden olabilecek maddeler içeriyor.

Fransa'da kullanılan on değişik elektronik sigara üzerinde yapılan incelemlerde, "Kaydadeğer oranda kanserojen maddeye rastlandığı" açıklandı. Enstitüye göre bu maddeler arasında çeşitli toksik moleküller de yer alıyor. Dahası, bu toksik maddelerin varlığı ürün etiketlerinde belirtilmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü elektronik sigaranın zararları konusunda uyarıda bulunmuş, potansiyel risklerle ilgili incelemeler tamamlanmadan önce tüketicilere kullanmamaları tavsiyesinde bulunmuştu. Fransa'da yaklaşık 1 milyon kişinin düzenli olarak elektronik sigara kullandığı tahmin ediliyor.
 
Açıkçası bu tarz haberler zaman zaman çıkmakta ve nedense analiz raporları kullanılan ürünler açıklanmamaktadır.

Bir dönem zeytinyağı için çok zararlı demişlerdi ve o dönem bu tarz haberlere inan kişiler gerçektende zeytinyağı kullanmadılar taki "aaa evet çok faydalı" denilene kadar ki bu süre zarfında margarin satışları tavan yapmıştır. 1 paket 8 TL lik sigaradan alınan vergi 6 TL civarındadır. Tütün devlerinin kazancı günde milyon dolarlardır. Sağlık sektöründe sigaradan oluşan rahatsızlıkları tedavi amaçlı üretilen ve piyasaya sürülen ilaçların haddi hesabı yoktur.

Diğer bir haber de bunun tam tersidir..Şimdi burada diyeceğim şudur ki hangisi doğru? Bu sadece Türkiye de değil başka ülkeler de de yapılan analizlerdir.
"
Prof. Dr. Emel Köseoğlu ise 2003 yılında patent almış yeni bir ürün olan elektronik sigara üzerinde yapılmış bilimsel araştırma sayısının az olduğunu belirtti.

Mevcut çalışmaların da az sayıda kişi üzerinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Köseoğlu, şöyle devam etti:
"Çalışmalarda içimde görülen rahatsızlıkların zaman içerisinde azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca elektronik sigara içimiyle vücuda alınan nikotinin normal sigaradakine göre oldukça az miktarda olduğu bulunmuştur. Sigara içmemekle oluşan endişe, depresyon, açlık, düşük konsantrasyon gibi yoksunluk belirtilerini normal sigara kadar olmasa da giderdiği belirlenmiştir. Bu şekilde normal sigara içme isteğini azalttığı ortaya konmuştur."

"Toksik madde daha az"

Köseoğlu, normal sigarada 4 binin üzerinde kimyasal bulunduğuna dikkati çekerek, bunların 43’ünün kanserojen ve 400’ünün ise toksik olduğunu anlattı:

Elektronik sigaranın kartuş sıvısında ise toksik madde olmadığını ya da eser miktarda bulunduğunu belirten Köseoğlu, şöyle konuştu:

"Fakat kartuş sıvısının ısınması ile oluşan buharda eser veya az miktarda toksik madde varlığı saptanmıştır. Bu toksik maddeler normal sigaraya göre 9 ile 450 kez daha az olarak bulunmuştur. Yine elektronik sigara buharında çok ince partiküller saptanmıştır. Bunların sağlık üzerine etkileri net değildir. Ayrıca ısıtıcı ünite ile kartuşun birlikte imal edildiği kartomizer denilen bir bölüm içeren elektronik sigaraların, sıvısında ve oluşan buharında az oranda, çok küçük partiküller şeklinde metal parçacıkları gözlenmiştir. Bu metal parçacıklarının solunum sistemi hastalıklarına yol açma riski vardır.

Yapılan çalışmalarda ek olarak, kullanılan elektronik sigaranın tipi ve markası ile birlikte toksik ajanların miktarında değişiklik olabileceği gözlenmiştir. Ayrıca, elektronik sigara içilmesi ile normal sigara içiminde olduğu gibi kısa dönemde solunum yolu direncinde artma olduğu saptanmıştır. Pasif içicilik yönünden yapılan çalışmalarda ise normal sigara içiciliğinde ciddi oranda pasif içicilik varken e- sigara ile bunun eser oranda olduğu saptanmıştır. Ayrıca e-sigara içilmesi ile vücuda alınan nikotin miktarı normal sigaraya göre çok azdır. Bununla bağlantılı olarak e-sigarada görülen bağımlılık normal sigaradakinden daha azdır."



Kaynak:
 
Bu demek değil ki herkes elektronik sigara kullansın..Şayet kendi kendinize ( beyninizde tabir edilen durum ) bırakamıyorsanız elektronik sigara sizin için alternatif olabilir.Bu gerçekten sigarayı bırakmak isteyipte bunu başarmamış kişiler için etkili bir yöntemdir.
 
İki nokta tam da dün kü makale konuma değinmişsiniz...Bazen sigarayı bırakma konusundaki yorumları okuyorum da kafanızda bitirin gibi cümleler kurulunca diyorum ki ya bu insan iradesi çok güçlü, kendine hakim veya hayatının çoğunu sigara ile geçirmemiş diye düşünüyorum. Çok nadir de olsa hiç bir destek almadan sigarayı bıraktım diyen kişiler mevcut ama bir çoğu sizinde dediğiniz gibi başına bir musibet gelince korkudan, mecburiyetten bırakıyor önemli olan tabi birşekilde bırakmak ama musibet gelmeden bırakabilmek .....
Naikotin bantı, sakızı, hipnoz, mora terapisi...vs saymakla bitmez. Şayet ben 20 yıllık iki paket ve üstünü tüketen biri, bir günde elektronik sigara ile bırakabiliyorsa o nokta da bir durup düşünmek gerek, düşünmeleri gerekir diyorum.
 
bunlar bana çok saçma geliyor. en önemli şey insanın iradesidir. bırakıcam der bırakır niyetinde samimi olan. ben askerlik gibi bir ortamda bıraktım mesela, çokta rahatım Allaha şükür.
 
Yapabilen var yapamayan var siz o iradesi güçlü olanlardanmışsınız ne mutlu size keşke hepimiz sizin kadar kolay başarabilsek... açıkçası kim ne derse desin kendinizce en doğru yönetem ne ise onunla bırakın ister iradenizle, ister sakızlarla, ister nikotin ,ister elektronik sigara hiç fark etmez yeterki sigarayı bırakabilelim o bizi bırakmadan..
 
Ben başardım 14 ay oldu, sağlık sorunları hiç yaşamadım ama hakikaten abartılı bir içiciydim. Günde 2 paket Marlboro ve en içilmemesi gereken yerlerde içmek, ya da biraz uzun süren toplantılarda sabırsızca kendimi dışarı atmak gibi durumlar vardı. Kısaca işin sigara artık zevk olmaktan çıkıp beni hükmü altına almaya başlamıştı. Çok yol denedim. Olay elbette kafada bitiyor ve kesin kararlılıkta...

Bir iddiam var, ben bırakırsam herkes bırakabilir. Aramda daha güçlü bağ olan başka biri yoktu. İlk 10 gün araç kullanamama, yürümekte zorlanma göz kararması, diş etlerinde küçük sorunlar vs vs gibi durumlar olsa da hatta aylarca rüyamda içmiş olsam da inatla içmedim. İki kez içmekle burun buruna geldim ama harcadığım emeği düşündüm, 5. ayda ve 11. ayda resmen nikotin krizlerim oldu yine de içmedim. Şu an çok rahatım. Alkolü sigarasız düşünemezdim ama daha tatlı. Yemek benim için bir eziyetti sağlıklı olmak için yediğim, ama artık zevk. Artıları saymakla bitmez.

Ama hala gözümde tütüyor, ama içmesem de oluyor, farkındayım bu ömür boyu sürecek bir durum zaten...
 
Mesele nikotin bağımlılığından ziyade alışkanlık olması kanımca. Dolayısıyla siz istediğiniz kadar yardımcı kullanın alışkanlık olarak vazgeçemiyorsanız hepsi fasa ve fiso. Evet ilk zamanlar cidden zor, ağlamaklı olduğum günler çok oldu. Belki şimdi elime alsam hiç bırakmamış gibi yoluma devam ederim lâkin sigaradan bağımsız bir hayatın güzelliğini niye bozayım ki... Vazgeçin ve ciddi olun yeter diyorum.
 
Çok şükür sağlığım yerinde ve sigarayı bıraktım hiç bir yardım almadan. İradeye sahip çıkıldımı bırakılıyor.
 
Geri
Top