• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Süleyman Hilmi Tunahan,İslam alimi, Kur'an muallimi ve vaiz

Suskun

V.I.P
V.I.P
250px-S%C3%BCleyman_Hilmi_Hazretleri.gif

Süleyman Hilmi Tunahan
(d. 1888, Bulgaristan, Silistre - ö. 16 Eylül 1959 Üsküdar, İstanbul),
din adamı, alim,Mürşid-i Kâmil

Osmanlı Devleti egemenliği döneminde Silistre olarak bilinen, bugünkü adıyla Bulgaristan'ın Silistre şehrinin bir köyü olan Ferhatlar'da doğdu. Silsile-i saadat büyüklerinden olup 33'üncü ve son halkası olarak sevenleri tarafından kabul edilir. İstanbul'da Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak Selatin Camileri adıyla bilinen, aralarında Sirkeci'de bulunan Yeni Camii, Fatih semtine bağlı olan Şehzade Camii gibi dini mekanlarda görev yaptı. Vefatından önce Sultan Ahmet Camii'nde görevliydi.


1924 yılında Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri, Kur'an-ı Kerim okutmak için İstanbul'da Osmanlı sisteminde Medrese adı verilen özel okulunda kendi geliştirdiği eğitim sistemi ile çok sayıda öğrenci okuttu. Bu medreseler mevcut Cumhuriyet dönemi yasalarına aykırı olduğu için eğitim faaliyetleri gizlilik içinde yürütüldü. Süleyman Hilmi Tunahan, Süleymancılık akımını kesin bir dille reddetmiştir. Süleyman Efendi 1959 yılında devletin bir memuru olarak vefatından sonra da uzun bir dönem bu eğitim faaliyetleri gizli kalmıştır. Süleyman Efendi dini ders verebilmek için devrin en önemli 500 alimini toplamış onlara dinin devamının kendi ellerinde olduğunu her birinin 2 öğrenci yetiştirmesi halinde 2 nesil daha dinin unutmayacağını anlatmıştır. Aynı toplantı sonunda resmi makamlara gönderdiği bir telgrafta "Biz isim ve imzaları bulunan dersiamlar hiçbir ücret talep etmeden Müslüman çocuklarından arzu edenlere din dersi vermeye hazırız" diyerek izin istemiş ancak resmi makamların "Memlekette Tevhid-i Tedrisat Kanunu yürürlüktedir. Hilafına hareket şiddetle ceza-i müstelzimdir" cevabı üzerine kendisi ve birkaç dersiam dışında tamamı geri adım atmıştır. Okutmaya talebe bulamayıp kendi kızlarını okutarak başlamış,daha sonra birer ikişer talebeleri artmıştır. Kur'an-ı Kerim dersleri gizlilik içinde, izbe ve soğuk mekânlarda şehir içi taksi yolculuklarında, tren kompartımanlarında yürütülmüştür. Daha 30 yaşındayken profesör unvanı alan Süleyman Hilmi Tunahan, aynı zamanda hukuk fakültesini yüksek dereceyle biritirmiştir. Çok sayıda Kur’an kursu hocası, vaiz ve müftü yetiştirmiştir. Tunahan’ın en önemli eseri Kur’an–ı Kerim okumayı kısa zamanda öğreten “Elif Cüzü”dür. Kendisi kitap yazmaktan çok kitapları yaşayacak ayaklı kitap yetiştirmeyi uygun görmüştür. 1970 yılında dönemin hükümeti tarafından öğrencilerinin oluşturduğu grupların çalışmaları serbest bırakılarak okulları resmen tanındı.

Silsile-i Saadet / Silsile-i Zeheb / Altun Silsile


Hz Muhammed'in kendisinden sonra kendisinin yerine vekalet edeceğini Hadis-i şeriflerinde haber verdiği evliyaların oluşturduğu zincirdir. Hz.Ebubekir ile başlayıp Süleyman Hilmi Tunahan ile son bulduğuna inanılan 33 Mürşid-i Kamil´in dahil olduğu manevi yola verilen isme denir.

. Ebu Bekri’s-Sıddiyk
. Selman-ı Farisi
. Kasım bin Muhammed
. Cafer-i Sadık
. Bayezid-i Bestami
. Ebu’l-Hasan Harkani
. Ebu Ali Farimidi
. Yusuf Hemedani
. Abdu’l-Halık Gucdüvani
. Hace Arif Rivgiri
. Mahmud İncir Fag’nevi
. Hace Arif Ramitini
. Muhammed Baba Semasi
. Seyyid Emir Kilal
. Muhammed Bahaüddin Nakşibend
. Hace Alaaddin-i Attar
. Yakub Çerhi
. Hace Ubeydullah Ahrar
. Hace Muhammed Zahid
. Derviş Mehmed
. Muhammed Hacegi Emkengi
. Hace Muhammed Bakibillah
. İmam-ı Rabbani Ahmed-i Faruk-i Serhendi
. Hace Muhammed Masum
. Şeyh Seyfüddin Arif
. Muhammed Nurü’l-Bedvani
. Şemsüddin Habibullah İbn-i Mirza Can
. Abdullah-ı Dehlevi
. Hafız Ebu Said Sahib
. Habibullah Can-ı Canan
. Muhammed Mazhar İş’an Can-ı Canan
. Selahüddin İbn-i Mevlana Siracüddin
. Ebu’l Faruk Süleyman Hilmi Silistrevi
 
Geri
Top