Teknoloji nereden nereye geldi?

Lityum-iyon piller
1970 yılında kimyager Stanley Whittingham tarafından icat edilen lityum iyon piller, farklı boyut ve şekillerde kullanılabilmesiyle, günümüzün boyutuna göre en iyi enerji kapasitesine sahip pilleri olarak kullanılıyor.


Engelbart Mouse
Bilgisayar “faresini” keşfeden kişi olan Douglas Engelbart, patentini 1970’de aldığı ürünü için “bir görüntü sisteminde kullanılacak X-Y konum göstergesi” tanımını kullandı. Engelbart’ın şansızlığı, fare piyasasının patentinin sona ermesinden sonra canlanması oldu.
 
LED
LED, yani “ışık yayan diyot” 1962 yılında Nick Holonyak tarafından icat edildi. Bugün kullanılmasının sebebi ise enerji tasarrufu sağlaması. Yarı iletken özellikteki LED, televizyonlarda, flaş lambalarında, bilgisayar monitörlerinde ve çeşitli kol saatlerinde kullanılıyor.


Motorola Handie-Talkie
Telsiz telefonların geçmişi İkinci Dünya Savaşı’na kadar uzansa da, SCR-536 telsiz telefonların ilk gerçek örneğiydi. Ancak kapsama alanı oldukça kısıtlıydı.
 
Sharp J-SH04
Dünyanın kameraya sahip ilk cep telefonu olmasının dışında J-SH04 için söylenecek pek bir şey yok. Kasım 2000’de Japonya’da tüketicilere sunulan telefon ABD’ye 2002’de piyasaya sürüldü.


Panasonic DVD-L10
Panasonic’in 1998 yılında piyasaya sürdüğü ilk taşınabilir DVD oynatıcının 12,7 cm genişliğinde ekranı ve bir çift hoparlörü vardı.
 
Nintendo GameBoy
1989’da piyasaya çıkan Game Boy, dönemin iPod’undan farksızdı. Dünya çapında 118 milyon satmayı başaran ürün 8 bit grafiklere sahipti.


Bell 103
Bugün modem olarak adlandıracağımız internetin olmazsa olmazı cihaz, ilk olarak 1950’lilerde ABD Hava Üsleri arasındaki iletişim ağını geliştirmek adına üretildi. 1963 yılında Bell Labs şirketinin geliştirdiği 103, saniyede 200 bit veri iletebiliyordu.
 
DiskOnKey
IBM’in 2000 yılında sunduğu flash sürücü DiskOnKey, 8 MB hafızaya sahipti. Doğal olarak, disketlerin ortadan kalkmasında da öncülük eden ilk ürün oldu.


Hamilton Pulsar
Dünyanın ilk dijital kol saati sahip olduğu kırmızı aydınlatması ve 18 ayar altın kutusuyla 2,100 dolardan piyasaya sürülmüştü.
 
Elektrikli tıraş makinesi
Patenti Jacob Schick tarafından 1928 yılında alınan elektrikli tıraş bıçağı ilk kez 1931 yılında piyasaya sürüldü. Ardından, Remington ve Philips Laboratuarı tarafından geliştirilerek günümüzdeki halini aldı.


Epson HX-20
Piyasa çıktığı 1981 yılında, HX-20 dünyanın ilk diz üstü bilgisayarı kabul etti. En büyük özelliği, 50 saat ömrü olan pillere sahip olmasıydı.


Motorola DynaTAC 8000x
Radyo telefon şebekesi üzerinden ilk telefon konuşması 1973 yılında yapıldı. İlk cep telefonu olarak bilinen DynaTAC 8000x’in piyasaya çıkması ise bu gelişmenin 10 yıl sonrasında yaşandı. Ağırlığı 800 gr olan telefon uzunluğu 33 santimdi. 30 telefon numarası kaydedilen belleğe sahip telefonun şarj ermesi 10 saat sürüyordu.
 
Geri
Top