Tıpla İlgili Filmler Listesi

  • Konuyu açan Konuyu açan aslann
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
11. Article 99 (1992)

Veteran Hastanesi’ndeki bir grup doktor, umutsuz bir durumla uğraşmak zorundaydı: çok fazla hasta ve yetersiz yatak kapasitesi. Doktorların sorunlarının asıl sebebi, hastane yönetiminin kemer sıkma politikasıdır. Doktorlar ise ellerinden gelen en iyi şekilde hizmet etmeye karar verirler, bu yönetimin kurallarına karşı gelme ve izinsiz işlemler gerçekleştirme anlamına gelse bile.
 
12. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanan film, akıl hastası numarası yaparak güvenlik önlemleri daha az olan bir akıl hastanesine sevkedilen bir mahkumun geçirdiği zamanı konu alıyor. Mahkum, bu süre içerisinde hem kaçma planları yapıyor hem de akıl hastanesindeki diğer hastalarla farklı bir diyalog kuruyor. Terapilerdeki kendi başına buyruk hareketleri ve özgürlüğe olan düşkünlüğü nedeniyle diğer hastalara kötü örnek olduğunu düşünen baş hemşire Mildred ile de büyük sorunlar yaşıyor. Milos Forman tarafından yönetilen film, tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösteriliyor.
 
13. Gifted Hands: The Ben Carson Story (2009)

Genç Ben Carson, şanslı bir çocukluk geçirmemiştir. Yoksulluk ve önyargı arasında, eski bir evde geçirilen çocukluk, beraberinde kötü ders notları ve öfke getirmiştir. Tüm bunlara rağmen yine de, annesi ona inancını hiç kaybetmemiş, hayal gücünü ve inancını asla yitirmemesi için ona sürekli destek olmuştur. Artık O dünyanın en iyi beyin cerrahlarından biridir.
14. Bad Medicine (1985)

Ortalama altı bir öğrenci olan Jeffrey Marx, prestijli tıp okulları tarafından reddedildikten sonra, babası tarafından orta amerikadaki görece daha ortalama altı bir tıp okuluna gönderilir. Jeffrey yerli köylülerin tıbbi desteğe olan ihtiyacını farkeder. Ona katılan öğrencilerin de yardımıyla köylülere yasadışı yoldan tıbbi destek sağlar. Sonunda, okulun otoriter dekanı öğrencilerin yaptıklarını farkeder ve kovuşturma başlatır. Ancak dekan köylülerin zorlamasıyla suçlamaları düşürmek zorunda kalır.
 
15. Sicko (2007)

Michael Moore’un yazıp yönettiği, aynı zamanda oynayıp yapımcılığını da üstlendiği bu bağımsız film ABD’deki sağlık sistemini eleştirmektedir. ABD’deki sağlık sigorta şirketlerinin acımasızca sigortalıları istismar etmeleri, sadece kâr peşinde koşan ilaç şirketleri, şirketlerden para alan siyasetçilerin şirketlerin çıkarları doğrultusunda kararlar almaları gibi konulara değinen ve bunu yaparken sıklıkla belgeleri ve rakamları ortaya döken Moore ayrıca ABD’deki sağlık sistemini İngiltere, Kanada, Fransa ve Küba’da uygulanan kâr amacına

dayanmayan sosyal sağlık sistemleri ile kıyaslar. Dünyada sağlığa en fazla bütçeyi ayırmış bir ülke olan ABD’de ortalama yaşam süresinin bile bu ülkelerden çok daha düşük olduğunu da belgeler. Sigortalı oldukları halde aldıkları (veya alamadıkları) sağlık hizmetlerinden dolayı yüksek ve ödenemez faturalarla yüz yüze gelen ABD vatandaşlarından bazılarını Küba’ya götürerek bedava sağlık hizmeti almalarını sağlar. Sağlık sistemlerini kıyaslarken yine her zamanki hınzırlıklarını yaparak seyirciyi güldürmeyi de ihmal etmez.
 
16. Paa (2009)

Auro progeria adı verilen çok nadir görülen bir genetik bozukluğu olan akıllı ve esprili 12 yaşındaki bir çocuk. Zihinsel olarak 12 yaşında ve normal biridir ama fiziksel olarak 5 kat yaşlı gözükmektedir. Kendi sağlık durumuna rağmen Auro oldukça mutlu bir çocuktur. Auro bir jinekolog olan annesi Vidya ile yaşamaktadır. Amol Arte genç ve soğuk kanlı bir politikacıdır. Bu genç politikacı “siyaset” kelimesinin kötü bir kelime olmadığını dünyaya kanıtlamak için bu yola başkoymuştur. O hedefi olan bir adamdır. Auro aslında Amol’un oğludur fakat Vidya bunu Amol’dan gizler. Amol, erkek okullarını gezerken Auro ile tanışır. Amol gerçeği bilmese de Auro’yu Delhi’ye, başkanın sarayını görmeye götürür. Auro gerçeği öğrenir ve anne ve babasını biraraya getirmeye çalışır fakat Vidya karşı koyar. Vidya hala yaralıdır çünkü Amol onun hamile olduğunu öğrenince kürtaj olmasını istemiştir. Amol ise hatasını anlar ve Vidya’ya ona hala aşık olduğunu açıklar. Auro’nun sağlığı ise 13. doğum gününde ise çok daha kötü bir hal alır. Progeria adlı hastalığı ele alan bir dram filmidir.
 
17. Jack (1996)

Werner Sendromu’na sahip olan Jack isimli bir çocuğu konu alan film. Jack hamileliğin başlangıcından sadece 10 ay sonra doğmuştur. Doktorlar çocuğa ileri düzey Werner Sendromu tanısı koyar. Film ise 10 yıl sonrasını yani Jack için 40 yaşını konu alır.


18. Extraordinary Measures (2010)

John Crowley bir biyoteknoloji yöneticisidir. Filmde Pompe Hastalığına (maltaz eksikliği) sahip yaşları 8 ve 6 olan 2 çocuğu vardır. Karısı Aileen ile Araştırmacı Rober Stonehill isimli bilim adamının, çocuklarını kurtarması için gereken ilaçları yapması için para biriktirip şirket kurarlar.
 
19. Philadelphia (1993)

Philadelphia Jonathan Demme yönetmenliğinde 1980’lerin ABD’sinde AIDS salgınını konu alan bir drama filmidir. Kısmen; Amerikalı avukat Geoffrey Bowers’in firması Baker & McKenzie’i, AIDS hastalığı nedeniyle kendisine ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle dava etmesi olayından ilham alan filmin başrollerini Tom Hanks ve Denzel Washington paylaşmaktadır. Filmin vermek istediği ana mesaj, aslında eşcinsellere yönelik ayrımcılıktır. AIDS hastası bir

gey olan Andrew Beckett aslında eşcinsel olduğu için ancak başka bir gerekçe bahane dilerek işinden atılır ve dava açmak için bir avukat arayışı içindedir. Bu avukat, davada konuyu eşcinsellere yönelik ayrımcılığa getirecektir. Film, erkekler arası fiziksel yakınlaşmaya (Miguel’in hastaneye koşarak gelip Andrew’u belli belirsiz öpmesi dışında) neredeyse hiç yer vermeden, mesajını temelde aşk ve ayrımcılık üzerinden ileten en önemli eşcinsel filmlerden biri olarak kabul edilir.
 
20. Outbreak (1995)

1967 yılında Motaba’da ebola benzeri hemorajik ateş yapan bir hastalık Zaire’de paralı asker kampında keşfedilir. 2 asker ise bu keşfin gizliliği için kampı bombalamakla görevlendirilir. 20 yıl sonra virüs Zaire’de tekrar ortaya çıkar. Bir grup asker ve bir virolog virüs hakkında bilgi toplamakla görevlendirilirler. Bu arada bir Betsy adlı bir capuchin maymunu yasadışı yollardan Birleşik Devletler’e sokulur ve bir virüs salgını tehtidiyle karşılaşırlar.

21. The Paper Chase (1973)

James T. Hart Harvard Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisidir. Başlarda kafası biraz karışık olan Hart, bir yandan en katı disiplinli profesörlerden efsanevi ‘Charles W. Kingsfield Jr.’ın gözüne girmeye çalışırken diğer yandan da yeni tanıştığı Susan’la bir ilişki başlatır. Oluşturdukları çalışma grubundaki arkadaşlarının da yardımı ile başarılı bir öğrenci durumuna gelen Hart, Susan’ın profesör Kingsfield’in kızı olduğunu öğrenir. Bu film eğitim sistemi olarak tıp sistemine benzediği için tavsiyedir.
 
22. Of Human Bondage (1934)

Bu film hangi alanda uzmanlaşıcaklarına karar vermeleri gereken 3. sınıf tıp öğrencilerini konu alır. Filmin odağında ise saygıdeğer bir cerrahın oğlu olan Michael Chatham var. Michael’ın uğraşması gereken başka bir sorun daha vardır. Onun gibi 3. sınıf öğrencisi olan Kenny Rose. Kenny de Michael gibi cerrah olmak istiyor. Kenny’nin de evliliği okul hayatındaki uzun çalışma saatleri yüzünden sarsılmaktadır.
 
23. Flatliners (1990)

Bir grup genç doktor adayı, hasta yatağında ölüp de sonradan yeniden hayata dönen hastalardan esinlenerek, aralarında bir deneyler dizisine başlarlar. Amaçları ise kendilerini öldürterek ve bir dakikayla dört dakika arasında “öte tarafta” kaldıktan sonra, arkadaşlarının yardımıyla geri dönerek ölüm esnasındaki izlenim ve deneyim edinmek ve bunları dünyaya aktarmak. Bu deneyler gitgide hızlanarak, yalnızca bir “zamansal yarış”a dönüşmekle kalmayacaktır. Onulmaz pişmanlıkların konusu olan kişiler de kahramanlarımızın hayata dönüşüyle birlikte yeniden hayat bulacaklardır.
 
Geri
Top