is_mailbyte
Üye
Microsoft, 2021 yılında Windows 11'i piyasaya sürerek işletim sistemi dünyasında yeni bir sayfa açtı. Windows 10 kullanıcıları için ücretsiz bir yükseltme olarak sunulan Windows 11, görsel değişikliklerin yanı sıra performans ve güvenlik iyileştirmeleri de getiriyor. Peki, Windows 10 ve Windows 11 arasında ne gibi farklar var ve hangisi sizin için daha uygun?
Windows 10, uzun süredir piyasada olduğu için daha geniş bir donanım ve yazılım uyumluluğuna sahip. Windows 11 ise daha yeni bir işletim sistemi olduğu için bazı eski donanım ve yazılımlarla uyumluluk sorunları yaşanabiliyor. Ancak Microsoft, sürekli olarak uyumluluk iyileştirmeleri yayınlıyor.
Diğer Farklar
Özet Tablosu
Tasarım ve Kullanıcı Arayüzü
En belirgin fark, iki işletim sisteminin tasarımında kendini gösteriyor. Windows 11, daha modern ve akıcı bir tasarıma sahip. Köşeleri yuvarlatılmış pencereler, ortalanmış Başlat Menüsü ve yenilenmiş simgeler, Windows 11'in göze çarpan özellikleri arasında. Windows 10 ise daha geleneksel bir tasarıma sahip ve Başlat Menüsü ekranın sol alt köşesinde yer alıyor.- Başlat Menüsü: Windows 11'de Başlat Menüsü ortalanmış ve daha sade bir tasarıma sahipken, Windows 10'da sol alt köşede ve daha detaylı bir yapıda.
- Görev Çubuğu: Windows 11'de simgeler ortalanmış ve daha modern bir görünüm sunuyor. Windows 10'da ise simgeler sol tarafta yer alıyor.
- Pencereler: Windows 11'de pencerelerin köşeleri yuvarlatılmış ve daha akıcı bir görünüm sunuyor. Windows 10'da ise pencereler daha keskin köşelere sahip.
Performans ve Güvenlik
Windows 11, performans ve güvenlik konusunda da iyileştirmeler sunuyor. Özellikle yeni nesil işlemcilerle daha iyi uyum sağlayan Windows 11, daha hızlı açılış süreleri ve daha iyi çoklu görev performansı sunabiliyor. Güvenlik tarafında ise TPM 2.0 ve Güvenli Önyükleme gibi donanım tabanlı güvenlik özelliklerinin zorunlu tutulması, Windows 11'i daha güvenli bir seçenek haline getiriyor.- Performans: Windows 11, özellikle yeni donanımlarda daha iyi performans sunabiliyor.
- Güvenlik: Windows 11, daha gelişmiş güvenlik özelliklerine sahip.
Windows 10, uzun süredir piyasada olduğu için daha geniş bir donanım ve yazılım uyumluluğuna sahip. Windows 11 ise daha yeni bir işletim sistemi olduğu için bazı eski donanım ve yazılımlarla uyumluluk sorunları yaşanabiliyor. Ancak Microsoft, sürekli olarak uyumluluk iyileştirmeleri yayınlıyor.
Diğer Farklar
- Android Uygulama Desteği: Windows 11, Amazon Appstore üzerinden Android uygulamalarını çalıştırma özelliği sunuyor. Bu özellik Windows 10'da bulunmuyor.
- DirectStorage: Windows 11, uyumlu NVMe SSD'ler ve DirectX 12 destekli ekran kartlarıyla oyunlarda daha hızlı yükleme süreleri sunan DirectStorage teknolojisini destekliyor.
- Xbox Uygulaması: Windows 11, Xbox uygulamasıyla daha derin bir entegrasyona sahip ve Xbox Game Pass gibi hizmetlere daha kolay erişim imkanı sunuyor.
Windows 10 mu, Windows 11 mi?
Hangi işletim sisteminin sizin için daha uygun olduğu, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı. Eğer en yeni özelliklere, modern bir tasarıma ve daha iyi performansa sahip olmak istiyorsanız, Windows 11 iyi bir seçenek olabilir. Ancak daha geniş uyumluluk ve daha stabil bir deneyim arıyorsanız, Windows 10 hala güvenilir bir seçenek.Özet Tablosu
Özellik | Windows 10 | Windows 11 |
---|---|---|
Tasarım | Geleneksel | Modern ve akıcı |
Başlat Menüsü | Sol altta | Ortada |
Performans | İyi | Daha iyi (özellikle yeni donanımlarda) |
Güvenlik | Standart | Gelişmiş |
Uyumluluk | Geniş | Daha dar (ancak sürekli iyileştiriliyor) |
Android Uyg. Desteği | Yok | Var |
DirectStorage | Yok | Var |