Windows 8 ipuçları

11- Tek tuşla bilgisayarı kapatmak

Bilgisayarı kapatmak, Windows 8'de biraz uzun süren bir iş. Ya Microsoft'un "Charm Bar" adı verdiği kolon ile, önce ekranın sağ üst köşesine kadar gidip görünmesini sağlayıp ardından farenizi oynatarak üzerinde işlem yapabilir hale getirip (Veya tüm bunların yerine Win+C tuşlarını kullanıp) ardından Ayarlar'a tıklayıp sonra da Güç simgesine tıklayıp bilgisayarı kapatabilirsiniz.

Ya da Charm Bar adlı kolonu görmeye gerek kalmadan, sadece Win+I kombinasyonu ile, ayarlara gelip ardından yine Güç simgesine ve sonrasında bilgisayarı kapat yazısına tıklayabilirsiniz.

Bunların yerine, masaüstünden veya başlat-olmayan menümüzden veya istenilen başka bir yerden bilgisayarı kapatmak için, önceki sürümlerde de kullanılan bir kısayol yaratıp işimizi daha kolay hale getirebiliriz.

Masaüstüne sağ tıklayıp Yeni, ardından da Kısayol'u seçin. Yol olarak "shutdown /s /t 0" yazın. Sondaki karakter harf değil sayıdır, yani sıfır. Sonra kısayola bir isim verin. Ardından bu yeni kısayola sağ tıklayıp "Başlangıç ekranına sabitle" seçeneğini seçin. Bundan sonra, bu kısayolunuz Modern UI'ın en sonunda bulunuyor olacak. Bunu da size uygun bir yere taşıyabilirsiniz. "shutdown /r /t 0" ile de yeniden başlatma için bir kısayol oluşturabilirsiniz. Kısayolları daha sonra masaüstünden silmeniz, menüden silinmesine de sebep olmuyor.

Tabi ki bu kadarını oluşturduğumuz kısayollar pek estetik görünmüyor. Bunlara simge eklesek biraz daha güzelleşebilir. Ama bu bağlantıdaki site, bir VB Script ile menüye bunların doğrudan eklenmesini sağlamış. Kaynak kodlarının bağlantıdaki sitede yer aldığı dosyayı, yine siteden veya bu bağlantıdan indirebilirsiniz. Sitede, nasıl çalıştığına dair kısa bir video da var.
 
12- Modern UI'ı kişiselleştirin

Windows+C' tuşları ile ulaşabileceğiniz 'Charm Bar'da Ayarlar simgesine tıkladıktan sonra birçok kişiselleştirme seçeneğine ulaşabiliyorsunuz.

R2p2SUE.webp

Kilit ekranı, başlangıç ekranı ve hesap resminizi değiştirebiliyorsunuz. Mesela, parola için bir fotoğraf belirleyip onun üzerinde şekil çizerek giriş yapabiliyorsunuz veya PIN ekleyebiliyorsunuz. Veya, parola kullanarak girilmesini istemiyorsanız bunu seçebiliyorsunuz.

fqjAaGV.webp

Gizlilikten uygulamaların hesap resminizi kullanıp kullanmamasını veya yerinizi kullanıp kullanmamasını seçebiliyorsunuz.

D8k9eWH.webp

Ayrıca Windows Update'e ulaşmanın yollarından birisi de burası.
 
13- Yönetimsel araçlar

Hepimiz eninde sonunda bunları arayıp gerekli düzenlemeleri yapacağız. O yüzden, belki de yeni arayüze bunu ekleyerek kolaylık yapabiliriz kendimize. Bunun için, başlat menümüzün yerini almış menüde iken, farenizi sağ tarafa götürerek bundan sonra 'Ayar çubuğu' diyeceğim 'Charm Bar'ı açın ve 'Kutucuklar' seçeneğini seçin. Buradan 'Yönetim Araçlarını Göster' seçeneğini seçerek bunların menünüzde görünmesini sağlayabilirsiniz.

3aErcFg.webp
 
14- Kilit ekranını kaldırın

Bir masaüstü sistemde gereksiz olarak görülebilecek olan kilit ekranını kaldırmak için, Çalıştır'ı açın (Windows+R veya menüde çalıştır yazarak) ve GPEditor.msc yazın. Açılan Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'nde Bilgisayar Yapılandırması, ardından Yönetim Şablonları, Denetim Masası ve Kişiselleştirmeye gelin. Ayarları burada göreceksiniz zaten. "Kilit ekranını görüntüleme" seçeneğini 'etkin' yapın.

aBhpLiT.webp
 
15- Bilgisayarı eski haline getirmek

Microsoft sık sık format atma ihtiyacı hissettiğimizi biliyor olmalı ki, bizi zahmetten kurtarmak için yeni bir özellik eklemiş ve bilgisayarımızı ilk kurulumdaki haline getirmeyi kolaylaştırmış.

Bu özelliğe ulaşmak için, arama yaparken 'yenile' yazarak veya Ayar Çubuğu'na gelip 'Bilgisayar Ayarlarını Değiştir'e tıklayarak 'Kişisel Bilgisayar Ayarları'na gelin. Burada, soldaki menüden 'Genel'i seçin ve ardından sayfada aşağı doğru ilerleyin. Burada, 3 seçeneğimiz var;

Dosyaları etkilemeden kişisel bilgisayarı yenileme: Burada, dosyalarımız korunuyor, ayarlarımız sıfırlanıyor ama kişiselleştirme ayarlarımız aynı kalıyor. Windows Store'dan satın aldığımız uygulamalar yerinde kalıyor ama diğer programlarımız kaldırılıyor ve kaldırılan programların bir listesi, masaüstümüze kaydediliyor.

İkinci seçenek, Her şeyi kaldırıp Windows'u yeniden yükleme: Adı üzerinde, sanki format atmışız gibi olacak. Dosyalarımız ve ayarlarımız gidecek.

Üçüncü seçenek ise, bilgisayarı yeniden başlatmak. Burada, yeniden başlatmadan önce üç seçenek sunuyor. İlki, bilgisayarı normal bir şekilde yeniden başlatacak. İkincisi sorun çözme. Burada gelişmiş seçenekler altında başlangıç ile ilgili ayarlar yapabilir, sistem geri yükleme noktası ile sistem geri yükleyebilir, komut satırı açabilir ve otomatik onarım işlemini başlatabilirsiniz. Üçüncüsü ise, kapatmak.

98AXKWt.webp
 
Windows 8 de başlat menüsünün kaldırılmış olması tam bir handikaptır. Windows 10 da tekrar başlat menüsü gelmiş.
 
Geri
Top