Yaşlılara Saygı Haftası 18 - 24 Mart

Suskun

V.I.P
V.I.P
Yaşlılara saygı haftası hakkında genel açıklama


Ülkemizde her yıl 18–24 Mart tarihleri arası "YAŞLILARA SAYGI HAFTASI" olarak kutlanmaktadır.

Her insan için değişik mana ve önem ifade eden yaşlılık, hayatın çok özel bir dönemidir. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Yaşlılık dönemi itibar gerektirmektedir bu aynı zamanda bir minnet borcudur. Yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, daha aktif olması ve yaşama bağlı kılınmaları gerekir.

Bir ömrün büyük kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır. Ailelerinden ve çocuklarından bu hizmeti çeşitli nedenlerle alamayanlara bu hizmet imkânlar ölçüsünde Devletimiz tarafından verilmektedir.

Devleti halka hizmet etme aracı olarak gören hükümetler, bir sınıf ve kesimin değil, bütün vatandaşlarımızın refah ve mutluluğunu sağlayacak sosyal politikalar yürütmeyi, bu bağlamda yoksullar, bakıma muhtaç yaşlılar, çocuklar ve işsizler için özel programlar oluşturmayı, zor durumdaki vatandaşlarımıza, terkedilmiş ve kimsesizlik duygusu yaşatmamayı hedeflemelidir.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğümüz, insanımızın değer yargıları arasında var olan yaşlıya sevgi, dayanışma ve saygı yaklaşımını, değişen toplum yapısı içinde ve bilimin ışığında profesyonelce hizmet alanlarına taşıyarak yaşlı vatandaşlarımıza götürülecek hizmetlerin kalitesini ve çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmaları sürdürmelidir. Devletimizin sağladığı imkânlar ve sunduğu hizmetlerin her geçen gün daha mükemmel hale getirilmesini sağlamak öncelikli hedefi olmalıdır.

Ancak devletimizin çalışmaları yaşlılarımızın sorunlarının çözümü ve toplumda hak ettikleri yeri almaları konusunda tek başına yeterli değildir. Toplumda bu bilincin yerleşmesi, bugüne kadar olduğu gibi gönüllü kuruluşlarımızın ve yurttaşlarımızın katkıları ile yaşlılarımıza daha iyi yaşama koşullarını sağlayabiliriz. Yaşlılarımıza ve onların sorunlarına sahip çıkmak insanlık ve yurttaşlık görevimizdir.

"Bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak devletimizin öncelikli görevleri arasındadır."
Unutmayın ki bir gün herkes yaşlanacaktır.
Büyük Atatürk ne demiştir "Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmağa hakkı yoktur."

Bu duygularla ekip olarak tüm büyüklerimizin Yaşlılar Haftasını kutluyor, minnet ve şükran duygularımızla yaşam sevinçlerinin hiç kaybolmadığı sağlıklı ve mutlu günler temenni ediyor, sevgi ve saygılar sunuyoruz.
 
Yaşlılara saygı haftası mesajı

İnsan yaşamının, birbirinin süreni olan evrelerin birikim ve deneyimiyle her geçen gün zenginleştiğini vurguladı. Yaşlılığın, geçen yılların bireye kazandırdığı olgun bakış açısı, kişiye farklı bir boyut ve yaşama anlam yüklediğini ifade eden Sezer, buna karşın, kişinin bedeninde ve ruhunda oluşan değişikliklerin, günlük yaşamı eskisine oranla güçleştirdiğini, kimi zaman da başkalarına bağımlı duruma getirdiğini kaydetti.

Türk ulusunun, birbirlerinin sorunlarına karşı duyarlı bireyleri, dayanışma ve yardımlaşma geleneğiyle, karşı karşıya kaldığı birçok sorunu elbirliğiyle aşma özelliğine sahip olduğunu belirten Sezer, şöyle devam etti:

''Geçmişte yaşama etkin biçimde katılarak, bugünlere ulaşılmasında önemli rol oynayan yaşlılara yakınlık göstermek, gereksinim duyduklarında destek vermek ve yardım eli uzatmak, unutmamamız ve gelecek kuşaklara da aktarmamız gereken köklü geleneklerimizdendir. Toplumumuzun en saygın bireyleri olan yaşlılarımızın sorunlarının çözümünü kolaylaştırmalı, onlara yaşamın ağırlığını duyumsatmamalıyız.

Dünyanın birçok ülkesinde yaşanan içe dönük bireysel yaşam, iletişimsizlik, yabancılaşma gibi kimi sorunlar, ulusumuza özgü özellikler nedeniyle ülkemizde olabildiğince az yaşanmakta; yaşlılar, aile içinde ve toplumsal yaşamda saygı, sevgi ve şefkat gösterilen, gerektiğinde danışılan kişiler olarak varlıklarını sürdürmektedir.

Genç düşünceli, geniş ufuklu ve öngörülü yaşlılar, toplumların dikkate alması gereken değerlerindendir. Onların görgü, bilgi ve birikimlerini gençlerle paylaşmaları ve onlara etkin olarak katılabilecekleri yaşam alanlarının sağlanması toplumları zenginleştirecektir.''

Cumhurbaşkanı Sezer, insan yaşamının her evresinde olduğu gibi yaşlılığın da mutlu ve huzurlu geçirilmesinin, kişinin verimliliğini ve üretkenliğini sürdürmesiyle sağlanabileceğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Sezer, şunları kaydetti:

''Yaşlılara, gereksinim duydukları her konuda destek olarak ve onlarla sevgi ve saygıya dayalı ilişkiler kurarak, tüm üyelerin uyum ve birliktelik içinde yaşadığı bir toplumu var edebiliriz.

Sosyal devlet anlayışının ve güçlü bir toplumun da önkoşulu olarak, sosyal güvenlik sisteminin tüm yaşlılarımızı kapsayacak biçimde genişletilmesi, yaşlıların karşı karşıya bulundukları kimi sorunların ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacaktır.

Devletimizin yaşlılarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve toplumda hak ettikleri yeri almaları konusundaki çalışmalarının yanı sıra, tüm bireylerin konuya gösterdikleri duyarlılık bizleri yetiştiren yaşlılarımızın bakım, barınma, sağlık gibi temel gereksinimlerinin giderilmesinde etkili olacaktır.''

Sezer, gönüllü kuruluşların ve yurttaşların, ''yaşlılara saygı bilincinin'' yerleştirilmesindeki katkılarının, gençlere yaşlanmaktan korkmayacakları bir dünyanın kapılarını açacağını anımsattı.

Eski Cumhurbaşkanı A.N. Sezer'in mesajı
 
Geri
Top