Bebek Gelişimi - 0-12 Ay Arası Gelişim Süreci
BEBEĞİNİZ 1 HAFTALIK
Tebrikler! Hayatınızın muhteşem serüvenine hoş geldiniz: ebeveynlik. Yenidoğan bebeğiniz günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir ve iki üç saatte bir beslenir. Bu ilk günlerin nispeten daha sakin geçmesinden yararlanın ve kendi iyileşmenize ve dinlenmenize zaman ayırın.
Yeni doğan bebeğiniz birçok konuda size bağımlı olmasına rağmen, tamamen çaresiz de değildir. Bebekler birçok otomatik refleks ile dünyaya gelirler ve bu refleksler bebeğin anne karnı dışındaki hayata uyum sağlamasına yardımcı olur. Bebeğinizin yanağına dokunun ve başını nasıl parmağınıza doğru çevirdiğini ve sanki meme arıyor gibi ağzını nasıl hareket ettirdiğini görün. Bu temel bir reflekstir. Bebekler ağızlarına meme verildiğini, onu nasıl emeceklerini bilerek dünyaya gelirler. Eğer işaret parmağınızı bebeğinizin avucuna koyarsanız, parmağınızı sıkıca tutacaktır. Eğer bebeğinizi dikey şekilde tutarsanız, sanki yürüyormuş gibi bacaklarını hareket ettirecektir. Bu otomatik reflekslerin büyük bir kısmı doğumdan sonra birkaç hafta içerisinde kaybolur ve daha sonra istemli refleksler haline gelirler örneğin yaklaşık 2 aylıkken gerçekleştirdiği emme hareketi ve daha sonra ilk doğumgününe yaklaşırken yürümesi gibi.
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Doğumdan sonraki hafta vücudunuz barındırdığı fazla suyu attığı için günde yaklaşık üç litre idrarınızı yapabilirsiniz ve yaklaşık 2 kilo kaybedebilirsiniz.
Bakım & Beslenme
Bebeğinizin göbek bağı
Bebeğinizin göbeği üzerindeki kuru üzüme benzer yara onun göbek deliğidir. Bebeğinizi fiziksel olarak size bağlayan göbek kordonunun yerini gösterir. Doğumdan sonra, kordon pens ile tutulur ve kesilir. Bu, bebeğe zarar vermeyen bir işlemdir çünkü kordonda hiçbir sinir ucu yoktur ve geriye kalan kısım da sizin gördüğünüz şeydir: göbek bağı.
Göbek bağı zamanla kuruyacak ve iki üç hafta içerisinde düşecektir, bazen bu süre biraz daha uzun olabilir. Tüm bu zaman boyunca yapmanız gereken tek şey göbek bağının tahriş olmasını ve enfeksiyon kapmasını engellemektir. Yani göbek bağını temiz ve kuru tutmalısınız.
Bebeğin altını değiştirirken: Bebek bezinin ön kısmını katlayarak kullanabilirsiniz, böylelikle göbek bağına sürtünmez. Ayrıca bebeğin idrarını da göbeğinden uzak tutar.
Bebeği giydirirken: Tişört gibi rahat pamuklu giysiler ve bir bebek bezi veya sadece bebek bezi hava dolaşımı sağlayacak ve kuruma sürecini hızlandıracaktır.
Banyo yaptırırken: Göbeği düşmeden önce bebeğinize banyo yaptırmanızda bir sakınca yoktur. Dikkatli bir şekilde banyo yaptırdıktan sonra yumuşakça kurulayın ve %70'lik alkol kullanarak göbek bakımını yapın.
Dikkat edilmesi gereken durumlar: Eğer göbek bağı çok kötü kokarsa veya bölgede iltihaplanma olursa, özellikle göbek bağının çevresi şişer, kızarır veya ateşlenirse hemen doktorunuzla irtibata geçin. Göbek bağını çekerek koparmaya çalışmayın. Kendiliğinden düşmesini bekleyin.