• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Bebek Gelişimi - 0-12 Ay Arası Gelişim Süreci

BEBEĞİNİZ 7 AY 4 HAFTALIK

Bebeğinizin kasları güçlendikçe oturma pozisyonundan elleri ve dizleri üzerinde ileriye doğru atılma eğilimine geçebilir. Hatta gövdesi yere paralel haldeyken elleri ve dizleri üzerinde bir ileri bir geri sallanarak “emekleme öncesi” alıştırmalar bile yapabilir. Bu heyecan verici hareket, her an düşebileceği endişesiyle nefesinizi kesebilir. Bazı bebekler, uzun zaman önce sadece bunu birkaç kez yaparken, bazıları da gerçekten herhangi bir yere ulaşmadan önce haftalar boyunca olduğu yerde çömelip sallanabilir. Çoğu bebek 7 ile 10 ay arasında emeklemeye başlar. Az sayıda bebek hiçbir zaman emeklemez ve yürümeye hazır oldukları zamanı beklerler.
Bebeğiniz yere oturduğunda önüne oyuncaklar veya başka nesneler koyarak veya kısa bir mesafe önüne oturup ona seslenerek bebeğinizin emekleme öncesi pozisyonu almasını teşvik edebilirsiniz. Yüz ifadeniz mutlu ve rahat olsun, unutmayın ki bu bir yarış değil ve eğer bebeğiniz hareket edemediği için sinirlenip rahatsız olmaya başlarsa oyuna hemen son verin.

7-haftalik-bebek.webp

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğiniz 6 ile 8 aylık olduğunda, görme duyusu bir yetişkinin netlik ve derinlik algısı seviyesine ulaşacaktır.


Şimdi Neler Yapabilirsiniz?

Mutlu bir çocuk yetiştirmek için neler yapabilirsiniz?

Mutlu bir çocuk yetiştirmenin mükemmel bir reçetesi yoktur, fakat ebeveyn olarak engelleri sizin ve bebeğinizin lehine çevirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

İhtiyaçlarına cevap verin. Sevginiz ve şefkatiniz bebeğinizin uzun vadede mutlu olmasını sağlar. Size ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışın — "Yorgunum" veya "Acıktım” — ve ihtiyaçlarına uygun şekilde cevap verin.

Bebeğinizin kendini rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olun. Bebeğinizi kendinize yakın tutun ve kalp atışlarınızı hissetmesini sağlayın. Hafif müzikler çalın veya ona şarkı söyleyin. Karnını okşayın. Sallayın veya hafif, ritmik hareketler yaptırın. Ona emeceği bir şeyler verin.
Birlikte oynayın. Bebekler sizinle “yerde zaman geçirmeye” çok fazla ihtiyaç duyarlar. İhtiyaçlarına cevap vermeniz ve sevgi göstermeniz onu her zaman destekleyeceğiniz konusunda bebeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlar. Bu güven bebeğinizin bağımsız ve mutlu bir çocuk olarak gelişmesine yardımcı olur.

Bebeğinizle konuşun. Sesinizin rahatlatıcı etkisi bebeğinize onu sevdiğinizi ve onunla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunuzu anlatır.
 
bir çocuk gelişimci olarak konuyu beğendiğimi söyleyebilirim :) benim için çocuk gelişimindeki en önemli şey karşısındakinin anneye muhtaç bir varlık olduğu ve onunda herşeyi ama herşeyi anlayabidiğinin unutulmamasıdır. Ellerine sağlık zeyno...
 
BEBEĞİNİZ 8 AY 1 HAFTALIK

Bebeğiniz birisi görüş açısından çıktığında bunun ne demek olduğunu anlamaya başlıyor ve bu nesnelerin kalıcılığı kavramının gelişmesinin bir sonucu. Bunun heyecan verici bir belirtisi, bebeğiniz bileğini çevirerek veya ellerini birbirine vurarak el sallamayı denemeye çalıştığı ilk zaman ortaya çıkar. 8 aylık bebeklerin hepsi el sallayamaz, fakat bu yine de beklenmesi gereken yeni ve eğlenceli bir harekettir.

Her bebeğin kendine özgü bir el sallama stili vardır. Bazıları özellikle başlangıçta, belirsiz bir mimik şeklinde sadece yumruk yaptığı parmaklarını açar. Bazıları da kollarını ileriye uzatır veya kafasını bir o yana bir bu yana sallar. Bir yetişkin gibi el sallaması için hafif motor koordinasyonunun biraz gelişmesi gerekir. Bazen siz el salladıktan ve kendi işinize döndükten uzun bir süre sonra bebeğinizin hala el sallamaya devam ettiğini fark edebilirsiniz. Komik olmasına rağmen bu iyi bir işarettir. Bebeğinizin el salladığı kişiyi görmemesi ve o kişinin gitmiş olması önemli değildir, bebeğiniz hoşçakal deme fikrini işliyor ve bunu anlamaya çalışıyor,. Bu doğru yolda atılmış bir adımdır — bu sayede el sallamasını öğrenebilir.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

8 aylık meraklı bebeğiniz araştırma yapmayı sever, fakat dikkatinin tek seferde iki üç dakikadan fazla sürmesini beklemeyin.


Problem & Çözüm

Emekleyen bir bebek için çevreyi güvenli hale getirme


Eğilin. Evinizi bebeğinizin bakış açısından gözlemleyin, ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde yere çömelin. Böylece onun için nelerin tehlikeli olabileceğini daha iyi anlayabilirsiniz.

Sallanan tehlikelere dikkat edin. Uzatma kabloları ve diğer elektrik kablolarını bebeğinizin erişebileceği yerlerden uzağa taşıyın veya nadiren kullanılanları fişten çekin. Bir bebeğin kolaylıkla ulaşabileceği elektrik çıkışlarını kapatın. Uzun masa örtülerini kaldırın.

Taşınabilir eşyaları kaldırın. Kırılabilir veya ağır eşyaları bir süreliğine daha yüksek, bebeğinizin erişemeyeceği bir yere koyun.

Kapı takın. Eğer kolaylıkla ulaşılabilecek merdivenleriniz varsa, çocuk güvenlik kapıları ile bunlara erişimin engellenmesi tavsiye edilir.

Zehirli ve tehlikeli maddeleri saklayın. Bunlar ev temizlik maddeleri, besin takviyeleri, ilaçlar, temizlik sıvıları, ve bıçaklar ile diğer keskin nesnelerdir.
Kilitleyin. Keskin ve her türlü tehlikeli eşyanın bulunduğu dolaplara ve çekmecelere çocuk kilidi takın.

Bebeğinizin boğulmasına karşı önlem alın. Eğer havuzunuz varsa, emekleyen bir bebeğin ona ulaşamayacağı şekilde gerekli tedbirleri aldığınızdan emin olun. Çevrede asla su veya başka sıvıların bulunduğu kovaları bırakmayın — bebeğiniz kafasını içine sokabilir ve tekrar çıkartamayabilir.
 
BEBEĞİNİZ 8 AY 2 HAFTALIK

...Ve bebeğiniz ayaklandı! Emekleme aşamaları genellikle şu şekildedir: oturma pozisyonundan el ve ayaklar üzerinde durma pozisyonuna geçilir, daha sonra bir ileri bir geri sallanılır, son olarak da dizler üzerinde durulur ve ileriye (veya geriye) doğru hareket etmeye başlanır. Fakat bu sürecin çeşitli varyasyonları vardır. Pek çok bebek hiç emeklemez. Direk olarak ayağa kalkarlar ve kendilerini taşıyacak güce ulaştıklarında, sıralamaya başlarlar (mobilyalara tutunarak yürürler). Bazıları ise yerde sürünen askerler veya parmak uçlarında duran maymunlar gibi bir emekleme biçimi geliştirirler. Öyle ya da böyle, bebeğinizin hızı gitgide artacaktır.

Bebeğinizin güvenli bir şekilde dolaşması için ona yeterli alan ayırın. Geniş bir alan sağlamak için sehpa gibi büyük mobilyaların (özellikle keskin köşeleri olanların) yerlerini değiştirin. Bebeğiniz düzenli bir şekilde emeklemeye başladıktan sonra, yastıklar ve kutular ile bir engelli yol yapmaya çalışın, bu sayede motor becerileri daha da gelişecektir.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Doğumdan itibaren 3 yaşına kadar olan çocukların yüzde 80'inden fazlası tavsiye edilen bağışıklıkları kazanır.


Bakım & Beslenme

İşaret kullanmak veya kullanmamak?


Bebeklere işaret dilini öğretmek büyüyen bir trenddir. Bu fikri savunanlar işaret dilinin kullanılması veya el işaretleri ile konuşulmasının bir bebeğin kelime oluşturma yeteneği kazanmadan önce ebeveynleri ile iletişim kurmasına yardımcı olduğunu düşünmektedirler. Bu, hem bebek hem de ebeveyn için rahatsızlık durumunu azaltır. Bazı işaret dili eğitmenleri, ebeveynleri ile erken dönemlerde iletişim kurmaya başlayan çocukların daha erken ve daha fazla konuşma konusunda motive olduklarını ileri sürmektedirler. İşaret dili aynı zamanda kelime haznesini ve okuma becerilerini bile geliştirebilir. Çoğu işaret dili programı bu yeteneğin 7 ile 12 ay arasında başlatılmasını tavsiye etmektedir.

Bebeğinize işaret dilini öğretmek için zaman harcamak veya bütçe ayırmak size cazip gelmiyorsa, bu bebeğiniz için dezavantaj olmayacaktır. Bebekler nesiller boyu tek bir işaret bile öğretilmeden konuşmayı öğrenmişlerdir. Bazı uzmanlar çoğu bebeğin süt içmek (dudaklarını şapırdatmak) veya kucağa alınmak (kollarını kaldırmak) gibi durumlar için geliştirdikleri doğal mimikleri ilk kelimeleri olarak kullandıklarına inanmaktadırlar. Bebeğinizle konuşmak, ona cevap vermek ve birlikte zaman geçirmek de normal dil gelişimini kolaylaştırır.
 
BEBEĞİNİZ 8 AY 3 HAFTALIK

Bir gün bebeğinizin odasına gidecek ve onu bıraktığınız gibi yatarken değil ayakta ve size gülümserken bulacaksınız. 8 aylık bebeklerin çoğu mobilyalara tutunarak ayakları üzerine kalkacak ve öylece durabilecek güce sahiptir. Esasında, bu mükemmel gelişimin komik olan yanı bazı bebeklerin nasıl kalkacaklarını bilmesi fakat tekrar nasıl oturacaklarını bilmemeleridir. Yapabildikleri kadar uzun süre ayakta duracaklar ve sonunda ya yuvarlanacak ya da "kurtarılmak" için ağlamaya başlayacaklardır.

Bu şaşırtıcı gelişmeyle birlikte evinizi bebeğiniz yuvarlanmaya veya emeklemeye başladığı zamankinden biraz daha yüksek bir bakış açısıyla inceleyin. Lamba gibi tutulduğunda devrilebilecek hafif mobilyaları ve diğer nesneleri bebeğinizin ulaşamayacağı yerlere taşıyın. Ayrıca, bebeğinizin yatağında daha önce ulaşamadığı fakat artık ulaşabildiği herhangi bir şey olup olmadığını kontrol edin.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Yuvaya gitmeyen bebekler bile ilk yıllarında dört ile on kez arasında üşütürler. Onlu yaşlara geldiklerinde, yıllık sayı yaklaşık üçe düşer.


Bakım & Beslenme

Atıştırma


Bebeklerin mideleri çok küçüktür ve günde üç öğün beslenmek yerine, gün boyu küçük miktarlarda beslenme eğilimi gösterirler. Bebeğinizin günlük rutinine, beslenmeleri ile çakışmayacak şekilde atıştırma öğünleri de ekleyebilirsiniz. (Faydası: Uzmanlara göre, atıştırma zamanlarını programın bir parçası haline getirmek bebeğin aşırı yemesini ve ileride oluşabilecek obeziteyi engelleyebilir.) İyi bir program, kahvaltı ile öğle yemeği ve öğle yemeği ile akşam yemeği arasında olmak üzere, günde iki kez atıştırma öğününün olmasıdır. Bazı ebeveynler yatma zamanında da bebeklerine atıştırmalık vermektedirler.

Zaten bebeğinizin beslenmesinin bir parçası olmuş elle yenen yemekler mükemmel bir atıştırmalık olabilir. Eğer bebeğiniz henüz bunları yemeye başlamamışsa, lokmaları tutmak için parmaklarını kullanabilir hale gelir gelmez hazır olacaktır. Az miktarlarda olmuş ve kabuğu soyulmuş meyve (deride tahrişe ve alerjik reaksiyona neden olabilecekleri için narenciyelerden kaçının), hafif pişirilmiş sebzeler, düşük şeker oranına sahip O şeklindeki tahıllar veya iyi pişirilmiş spiral pasta gibi yeni tatlar ile başlayın. Temel olarak bebeğinizin yemeklerde yediği herhangi bir yiyecek (kalanlar da dahil olmak üzere) büyük bir atıştırmalığın iki katına çıkar. Eğer bebeğiniz atıştırmalık yiyeceği ile birlikte meyve suyu içiyorsa, bunun narenciye suyu olmamasına dikkat edin. Abur cubur ve yüksek kalorili yiyeceklerden ziyade sağlıklı ve bebeğinizin yaşına uygun alternatifleri tercih edin.

Atıştırmalık yerken bile, bebeğinizi boğulma tehlikesine karşı mama sandalyesinde veya güvenli bir şekilde dizinizin üzerinde besleyin — özellikle atıştırmalık öğünde elle yenen yemekler varsa. Yeni yiyecekler verirken, her bir çeşidin arasında en az üç gün bekleyin, böylelikle bebeğinizin herhangi bir alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.
 
BEBEĞİNİZ 8 AY 4 HAFTALIK

Bir sandalye desteğiyle veya parmaklarınıza tutunarak ayakta durabilen bir bebek kendi başına ayakta durmaya uzak değildir. Bu, güç ve denge gerektiren bir harekettir ve bu nedenle biraz zaman alır. Çoğu bebek mobilyalara tutunarak ayakta durarak belli bir süre geçirir ve tek bir adım bile atamaz. Bazı bebekler ise dolaşabileceklerini hemen keşfeder — sandalyeden sandalyeye yalpalayarak birkaç adım atar. Bebeğiniz dolaşmaya başladıktan sonra, mobilyaları bebeğinizin oda içinde dolaşmak için tutunacak yerler olarak kullanmasına olanak sağlayacak şekilde yerleştirin veya çevirin. Bu, bebeğinizin kendine duyduğu güveni artıracaktır. Ayakları yere daha sağlam bastıkça, sandalyeleri eski yerlerine tekrar koyabilirsiniz, böylelikle bebeğinizin yardım almadan birkaç adım atmasını desteklemiş olursunuz.

Birçok bebek ilk bağımsız adımlarını yaklaşık bir yaşındayken atar, fakat bu bebekten bebeğe oldukça farklılık gösteren bir dönüm noktasıdır. Bazıları 7-8 aylıkken yürümeye başlarken, bazıları ise 17-18 aylık olana kadar yürümezler ki bu da kesinlikle normal bir durumdur.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

8. ay itibariyle, çoğu bebek ister somut işaretler isterse basit mimikler olsun, işaret dilini öğrenebilir. Örneğin bay bay demek gibi.


Şimdi Neler Yapabilirsiniz?

Uslu bir çocuk yetiştirin


8 aylık bebeğinizi disiplin altına almaya çalışmak genellikle nafile bir girişim olarak görülebilir – çünkü vereceğiniz “dersleri” anlamayacak kadar küçüktür. Fakat uslu bir çocuk olma ihtimalini artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

Olumlu şeylerin önemini belirtin. Yanlış bir şeyler yapmasını beklemeyin, bunun yerine, iyi davranışlarını takdir edin. Bebeğiniz istenilen şekilde davrandığı zaman bunu verdiğiniz iyi tepkilerle bağdaştırabiliyorsa, daha sonra alabileceğiniz disiplin önlemi daha etkili olacaktır.

Basit bir disiplin uygulayın. Eğer bebeğinizi disiplin altına almanız gerektiğini düşünüyorsanız — örneğin güvenlik söz konusu olduğunda — tepkinizi mümkün olduğu kadar basit tutmaya çalışın. Nazikçe “hayır” demek ve dikkatini başka bir şeye yöneltmek işe yarar. Eğer kötü davranışlarını tekrar ederse umutsuzluğa kapılmayın. Kararlılığınız eninde sonunda işe yarayacaktır.

Sevginizi gösterin. Bir bebek için, istediği şeyi almak sevildiği anlamına gelmektedir. İstediği şeyi elde edemediği zaman, rahatsızlığıyla anlayışlı ve özenli bir şekilde ilgilenerek onu hala desteklediğinizi ve sevdiğinizi hissettirmeniz önemlidir.
 
BEBEĞİNİZ 9 AY 1 HAFTALIK

Bebeğiniz çevrenizdeki en genç sosyal varlık olabilir — ta ki tanıdık olmayan bir kişi gelene kadar. Bu yaştaki birçok bebek yabancılara karşı korku veya utangaçlık belirtileri göstermeye başlamıştır. Hatta bazıları bilinen akraba ve arkadaşlardan uzaklaşmaya başlayarak sadece size yakın olmayı ister. Bu aşama bebeğinizin kişiliğine bağlı olarak fark edemeyeceğiniz kadar kısa olabilir veya aylarca sürebilir.

Bebeğinizi tanımadığı kişilerle aynı ortamlara daha sık sokarak yabancıların yanında rahat hissetmeyi öğrenmesine yardımcı olun. Bu yeni kişilerin bebeğinizin alanına birden, çok hızlı bir şekilde girmemelerine dikkat edin. Yavaş yavaş ilerlerler ve hatta onunla ilgilenmiyormuş gibi görünürlerse bebeğiniz tarafından kabul edilmeleri daha kolay olur. Sonrasında bebeğiniz kucağınızda güvenli bir şekilde otururken ona belli bir mesafeden gülümseyebilir ya da bir oyuncak uzatmayı deneyebilirler. Bir yabancının varlığına alıştıkça bu duruma ısınabilir ve yeniden kendisi gibi davranmaya başlayabilir.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bebeğin vücut sıcaklığının korunmasına yardımcı olan yağ, bebeğiniz yaklaşık 9 aylık olduğunda zirveye ulaşır. Tipik olarak ikinci yılda kaybolur.


Bakım & Beslenme

Yemek zamanı güvenliği


Bebeğinizi yeni yiyeceklere alıştırmak ve onu büyüdükçe kendi kendine beslenmeyi öğrenmeye teşvik etmek hem önemli hem de eğlencelidir. Bunu güvenli bir şekilde yapmak için:

Potansiyel olarak alerjiye neden olabilecek yiyeceklere yavaş başlayın. Bunlar narenciye meyve ve suları, yumurta beyazı, yerfıstığı ve yerfıstığı ezmesi, un ve unlu mamuller, inek sütü ve ağaçta yetişen kabuklu yemişlerdir (ceviz ve kaju gibi). Çoğu doktor, bebek 1 yaşına gelene kadar bu gıdalardan kaçınılmasını tavsiye etmektedir. Bu süre bebeğinizin önceki alerjik reaksiyonlarına bağlı olarak daha da uzun olabilir. Bebeklerde gıda zehirlenmelerine neden olabildiği için 1 yaşına kadar hatta daha uzun bir süre baldan da kaçınılmalıdır. Ayrıca sizin ve eşinizin alerjinizin olduğu yiyecekler varsa bunları da bebeğinize vermemeniz iyi fikirdir. Eğer emziriyorsanız, kabuklu yemişler, yumurta ve sütten uzak durmalısınız.

Yeni yiyecekleri yavaş yavaş verin. Bebeğinize tek seferde sadece bir yiyecek verin ve başka bir yiyeceği denemeden önce en az üç gün bekleyin, böylece herhangi olumsuz bir reaksiyona neyin sebep olduğunu anlayabilirsiniz.

Boğulma riskini azaltın. Meyveler, sebzeler ve etler sadece nohut büyüklüğündeki lokmalar halinde verilmelidir. Peyniri küçük parçalara bölün veya dilimleyin (tel peynirleri bile). Bebeğinize küçük ve sert yiyecekleri veya boğazına takılabileceğini düşündüğünüz yiyecekleri vermeyin.

Güvenli bir ortam seçin ve kendinize izin verin. Bebeğinizi beslemek için tüm dikkatinizi ona verebileceğiniz zaman ve mekanları seçin. Beslenmesini aceleye getirmeyin ya da kendi kendine beslenmesine izin vermeyin. Bebeğinizin dik oturduğundan ve güvenli bir pozisyonda olduğundan emin olun, böylece lokmaları tamamıyla çiğneyip yutabilecektir.
 
BEBEĞİNİZ 9 AY 2 HAFTALIK

Dolaşmayı keşfeden bir bebek uzun bir süre mobilyalar ve başka yüzeyler ile kendini destekleyerek oda içerisinde yürüyecektir. Bir kere dolaşmaya başladı mı onu durdurmakta veya başka bir şey yaptırmakta zorlanabilirsiniz, altını değiştirirken veya karnını doyururken bile sabit durmayabilir.
Bebeğinizi yürümeye teşvik etmek için, ayaktayken yüzü size dönük olacak şekilde ellerinden tutun ve size doğru adım atıp atamadığını görün. Bazı 9 aylık bebekler sabit bir oyuncağın etrafında dönmek için hazırdırlar. Yürüteç, kazalara neden olabileceği için kullanılmamalıdır.

Bir bebeğin çok erken yürümesinin iyi olmadığı, çünkü paytak yürümesine sebep olabileceği veya ayaklarının düzgün şekilde gelişimini engelleyebileceğine dair kocakarı hikayeleri duyabilirsiniz. Bunlar doğru değildir. Bebeğiniz sadece hazır olduğu zaman yürümeye başlayacaktır ve ilk adımlarını ister hemen isterse aylar sonra atsın, onu yavaşlatmanız için herhangi bir sebep yoktur.


Şimdi Neler Yapabilirsiniz?

İyi bir hikaye anlatıcısı olun


Ne söylediğinizi tam olarak anlayamayan bir bebeğe hikaye anlatma fikri tuhaf mı geliyor? Gelmemeli. Bebeğinize hikaye anlatmanın birçok faydası vardır. Bunlardan birisi, bebeğinizin dili hızlı bir şekilde özümseyebileceği ve işleyebileceği bir yaşta olmasıdır. Sesinizi duymak ve hikayeyi dinlemek kendi konuşma becerisinin gelişmesine de yardımcı olur. Ayrıca hikaye anlatmak eğlenceli de bir aktivitedir.

Basit düzeyde başlayın. Hiç hikaye bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin. Sadece kendiniz ve bebeğiniz hakkında konuşun. Bebeğiniz büyüdükçe, kendisi hakkında bir şeyler duymak hoşuna gidecektir. Ayrıca, kendi kelimelerinizle anlatabileceğiniz masal klasiklerini de unutmayın. Kitapçılarda ve kütüphanelerde bebekler için pek çok hikaye kitapları bulabilirsiniz.

Canlandırın. Ara sıra olağandışı sesler çıkararak bebeğinizin dikkatini çekebilirsiniz. Sesinizi bir yükseltip bir alçaltmak ve farklı yüz ifadeleri kullanmak da ilgisini çekecektir.

Tekrarlayın. Tekrar, bir hikayeyi dinleyici için ilginç kılar. Tekrarlanan bölümler aynı zamanda bebeğinizin hikayeyi yeniden anlattığınızda aşina olmasına yardımcı olur, bu da onu mutlu etmenin yanısıra güvenini de artırır.

Zarf atın. Kendinizi geleneksel hikayelerle sınırlandırmayın. Hikayeyi süsleme, sahneleri değiştirme ve hatta sonunu bile değiştirme konusunda özgür olun. Bebeğiniz henüz aynı hikayeyi her seferinde farklı bir şekilde duyduğunu anlayamayacak kadar küçüktür ve her şeyden önce onu en çok büyüleyen şey sizin sesinizdir.
 
BEBEĞİNİZ 9 AY 3 HAFTALIK

Büyüyen bebeğinizin kendisini duygusal açıdan ifade etmek için farklı yollar öğrendiğini fark ediyorsunuzdur. Bebeğiniz ayrıca günden güne daha sosyal oluyor. En sevdiği hareketlerden bazıları şunlardır:

Oyun sırasında mutlu olduğunda alkışlamak
Bir şey istediğinde veya yeni ve ilginç bir şey gördüğünde onu işaret etmek için el sallamak
Dikkatinizi çekmek için yüksek sesle bağırmak
Komik seslere ve ifadelere gülmek
Belirli bir istekte bulunmak için belirli bir ses tonuyla ağlamak (bu sızlanma şeklindeki hedefe odaklı ağlamayı hemen tanırsınız ve bebeğiniz istediği şeyi elde ettiği zaman hemen sona erer).
Bu gelişmelerden bazıları diğerlerine göre daha büyüleyici olmasına rağmen, bebeğinizin kendini ifade etmek için ne kadar farklı yeteneklere sahip olduğunu görmekten gurur duymalısınız. Bunların hepsi fiziksel bir hareketi duygusal bir anlam ile birleştirme yeteneğini temsil eder.


BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

İyi haber: Bugün yaşları 1 ile 5 arasında değişen çocukların yüzde 2’sinden azında kandaki kurşun oranı yüksektir, 1970’lerde bu oran yüzde 88 idi.


Bakım & Beslenme

Ara uykular


Şu an itibariyle, bebeğinizin şekerlemeleri biri sabah ve biri de öğleden sonra olmak üzere günde iki sefere düşmüş olabilir. Bu genellikle 4 ile 12. aylar arasında gerçekleşir. Ara uykuları bebeğinizin düzgün şekilde gelişmesi için ihtiyaç duyduğu toplam uykunun önemli bir parçasıdır.

Uzmanlar ara uykuların çok önemli olduğunu düşünmekte, hatta bunun için bir program yapılmasını tavsiye etmektedirler. Bebeğinizin aktivitelerini mümkün olduğunca gündüz uykularıyla çakışmayacak şekilde planlayın. Bebeğinizin arabada veya bebek arabasında uyuma alışkanlığı geliştirmemesi daha iyidir. Genel olarak, bir bebek en iyi uyuma alışkanlığını, ara uykularını da geceleri uyuduğu yerde yaparsa geliştirebilir.

Bebeğinizi uyutmak için bir uyku zamanı rutini uygulayın. Ara uykuların arasındaki süreyi 1 ile 3 saat kadar tutun. Uzun süreli ara uykuları muhtemelen sizin için daha iyi olmasına rağmen, bebeğinizin gece uykusu ile karışabilir. Aynı sebeple öğleden sonraki ikinci ara uykuyu da geç bir saate bırakmayın. Bu, bebeğinizin gece uykusuna dalmasını zorlaştırabilir ve gece uyanık kalmasına neden olabilir.

Eğer bebeğiniz ara uykularında zorlanıyorsa, aşırı uyarılmış olabilir. Olağan uyku programını takip etmek suretiyle, onu sakince kucağınızda tutarak veya bakabileceği birkaç kitapla birlikte onu yatağa koyarak sakince zaman geçirmesini sağlayın.
 
Geri
Top