ÇOK YÜZLÜ CİSİMLER NE DEMEKTİR?
Yüzleri birer çokgensel bölge, ayrıt ve köşeleri ise bu çokgensel bölgelerin kenar ve köşeleri olan cisimlere çok yüzlüler denir. Çok yüzlüler yüz sayılarına göre adlandırılır.
Herhangi iki noktasını birleştiren doğru parçasının tamamı, çok yüzlünün yüzeyinde (bir yüzünde) veya içinde kalıyorsa bu çok yüzlü dış bükey, aksi halde iç bükeydir. Bir çok yüzlünün yüzeyi, yüzleriyle ayrıtlarının birleşmesinden oluşur.Su kanalı şeklindeki çok yüzlü cisimler iç bükeye,çatılı ev şeklindeki çok yüzlü cisimler dış bükeye örnektir.Yani iç bükey içe dönük,dış bükey dışa dönük olacaktır.
Bütün yüzleri ve bütün ayrıtları eş olan çok yüzlülere, düzgün çok yüzlü denir.Filmlerde izlediğimiz pırlantalar,elmaslar,mücevherler birer düzgün çok yüzlü cisimlere örnektir.
Örnek: Aşağıdaki cisim 8 yüzlü iç bükey cisimdir.
Örnek: Aşağıdaki cisim 8 yüzlü iç bükey cisimdir.Kodu L'dir
Çok Yüzlü Cisimlerin Kodlarının Yazılması
Kodlar yazılırken Z,D,L,1,2,3 kodlarına bakılarak yazılır.Çok yüzlüler kodlanırken 2,3,4 tane kod yanyana gelebilir.Bazı test kitaplarında 9'lu sıra D kabul edilmiş.Ama Milli Eğitimin kitabında 4'lü sıra D kabul edilmiş.Bizde Milli Eğitimi dikkate alacağız.
Soma Küplerinin İcadı ve Çok Yüzlü Cisimlerin Ortaya çıkışı