Evet, “Dünya bizi kıskanıyor” lafını duymayan yoktur. Peki, bu bir gerçek mi, yoksa bizi oyalayan bir masal mı? Gelin, bu konuyu biraz daha derinlemesine inceleyelim. Ama tabii ki, komik bir şekilde!
1. Dünya Bizi Kıskanıyor mu, Yoksa Biz Kendimizi mi Kandırıyoruz?
Şimdi, düşünelim: Dünya bizi kıskanıyorsa, neden her uluslararası organizasyonda bize “Eurovision’da sıfır puan” gibi şeyler yaşatıyor? Acaba dünya bizi kıskandığı için mi bize sıfır puan veriyor, yoksa “Hadi bakalım, bu sene de komik duruma düşsünler” mi diyor? Belki de dünya bizi kıskanmıyor, sadece bizi izlerken patlamış mısırını yiyor ve eğleniyor. “Bak şu Türkler yine ne yapacak?” diye.
2. Dünya Bizi Kıskanıyor mu, Yoksa Biz Kendimizi mi Övüyoruz?
“Dünya bizi kıskanıyor” lafını söylerken, aslında kendimizi mi övüyoruz? Mesela, “Türk kahvesi UNESCO listesinde” diyoruz ve hemen “Dünya bizi kıskanıyor!” diye ekliyoruz. Peki, İtalyanların pizzası, Fransızların kruvasanı, Japonların suşisi de listede. Onlar da “Dünya bizi kıskanıyor!” mu diyor? Yoksa onlar sadece “Evet, bizim yemeğimiz de güzel” mi diyip geçiyor? Belki de biz biraz abartıyoruz, ne dersiniz?
3. Dünya Bizi Kıskanıyor mu, Yoksa Biz Onları mı Kıskanıyoruz?
Şimdi, dürüst olalım: Biz mi dünyayı kıskanıyoruz? Mesela, İsviçre’nin dağlarını, İtalya’nın pizzasını, Japonya’nın teknolojisini görünce içimizden “Keşke bizde de olsa” diyor muyuz? Yoksa “Aman boş ver, bizim köyümüzün manzarası da güzel” mi diyoruz? Belki de dünya bizi kıskanmıyor, biz sadece kendi eksiklerimizi örtbas etmek için “Dünya bizi kıskanıyor” diyoruz. Ne dersiniz?
4. Dünya Bizi Kıskanıyor mu, Yoksa Biz Kendimizi mi Avutuyoruz?
“Dünya bizi kıskanıyor” lafı, biraz da kendimizi avutma yöntemi olabilir mi? Mesela, ekonomik krizdeyiz, “Ama dünya bizi kıskanıyor!” diyoruz. Trafikte saatlerce bekliyoruz, “Ama dünya bizi kıskanıyor!” diyoruz. Elektrikler kesildi, “Ama dünya bizi kıskanıyor!” diyoruz. Acaba bu bir avunma yöntemi mi? Yoksa gerçekten dünya bizi kıskanıyor mu? Belki de dünya bizi kıskanmıyor, sadece biz kendimizi avutuyoruz. Ne dersiniz?
5. Dünya Bizi Kıskanıyor mu, Yoksa Biz Kendimizi mi Kandırıyoruz?
Şimdi, biraz daha derine inelim: Acaba “Dünya bizi kıskanıyor” lafı, bizi kandırmak için mi söyleniyor? Mesela, birileri bize “Dünya bizi kıskanıyor” diyor ve biz de bunu duyunca mutlu oluyoruz. Ama acaba bu söz, bizi gerçeklerden uzaklaştırmak için mi söyleniyor? Yoksa gerçekten dünya bizi kıskanıyor mu? Belki de dünya bizi kıskanmıyor, sadece biz kendimizi kandırıyoruz. Ne dersiniz?
6. Dünya Bizi Kıskanıyor mu, Yoksa Biz Kendimizi mi Şımartıyoruz?
“Dünya bizi kıskanıyor” lafı, biraz da kendimizi şımartma yöntemi olabilir mi? Mesela, bir işi başardık, “Ama dünya bizi kıskanıyor!” diyoruz. Bir yarışmayı kazandık, “Ama dünya bizi kıskanıyor!” diyoruz. Bir başarı elde ettik, “Ama dünya bizi kıskanıyor!” diyoruz. Acaba bu bir şımartma yöntemi mi? Yoksa gerçekten dünya bizi kıskanıyor mu? Belki de dünya bizi kıskanmıyor, sadece biz kendimizi şımartıyoruz. Ne dersiniz?
7. Dünya Bizi Kıskanıyor mu, Yoksa Biz Kendimizi mi Övüyoruz?
Son olarak, “Dünya bizi kıskanıyor” lafı, biraz da kendimizi övme yöntemi olabilir mi? Mesela, bir başarı elde ettik, “Ama dünya bizi kıskanıyor!” diyoruz. Bir yarışmayı kazandık, “Ama dünya bizi kıskanıyor!” diyoruz. Bir işi başardık, “Ama dünya bizi kıskanıyor!” diyoruz. Acaba bu bir övünme yöntemi mi? Yoksa gerçekten dünya bizi kıskanıyor mu? Belki de dünya bizi kıskanmıyor, sadece biz kendimizi övüyoruz. Ne dersiniz?