İkinci sınıf Almanca öğrenme cümleleri

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Temel Cümleler:

1. Hallo! Mein Name ist Emma. Ich bin sieben Jahre alt. (Merhaba! Benim adım Emma. Ben yedi yaşındayım.)
  2. Ich gehe in die zweite Klasse und lerne Deutsch. (İkinci sınıfa gidiyorum ve Almanca öğreniyorum.)
  3. Meine Lieblingsfarbe ist blau. Was ist deine Lieblingsfarbe? (Benim en sevdiğim renk mavi. Senin en sevdiğin renk ne?)
  4. Ich habe einen Hund. Er heißt Max und ist braun. (Bir köpeğim var. Onun adı Max ve o kahverengi.)
  5. Heute ist Montag. Wir haben Mathe und Kunst in der Schule. (Bugün Pazartesi. Okulda matematik ve resim dersimiz var.)

Okul ve Arkadaşlarla İlgili Cümleler:

1. Mein bester Freund heißt Tom. Wir spielen zusammen in der Pause. (En iyi arkadaşımın adı Tom. Teneffüste birlikte oynuyoruz.)
  2. Die Lehrerin ist nett. Sie erklärt alles langsam. (Öğretmen kibar. O her şeyi yavaşça anlatıyor.)
  3. Ich mag Deutsch, aber Mathe ist schwierig. (Almancayı seviyorum ama matematik zor.)
  4. Wir malen Bilder und singen Lieder im Unterricht. (Derste resim yapıyoruz ve şarkı söylüyoruz.)
  5. Mein Rucksack ist rot. Da sind mein Buch und mein Federmäppchen. (Sırt çantam kırmızı. İçinde kitabım ve kalem kutum var.)

Aile ve Ev Hayatı:

1. Ich wohne mit meinen Eltern und meinem Bruder in einem Haus. (Ailem ve erkek kardeşimle bir evde yaşıyorum.)
  2. Meine Mutter kocht leckeres Essen. Ich helfe ihr manchmal. (Annem lezzetli yemekler yapar. Bazen ona yardım ederim.)
  3. Am Wochenende sehen wir einen Film oder gehen in den Park. (Hafta sonları film izliyoruz veya parka gidiyoruz.)
  4. Mein Vater liest mir eine Gute-Nacht-Geschichte vor. (Babam bana bir uyku masalı okuyor.)
  5. Ich räume mein Zimmer auf und spiele mit meinen Spielzeugen. (Odamı topluyorum ve oyuncaklarımla oynuyorum.)

Hava ve Mevsimler:

1. Heute scheint die Sonne. Es ist warm und schön. (Bugün güneşli. Hava sıcak ve güzel.)
  2. Im Winter trage ich einen dicken Mantel und Handschuhe. (Kışın kalın bir mont ve eldiven giyerim.)
  3. Im Sommer gehen wir schwimmen und essen Eis. (Yazın yüzmeye gideriz ve dondurma yeriz.)
  4. Der Herbst ist bunt. Die Blätter sind orange und gelb. (Sonbahar renkli. Yapraklar turuncu ve sarı.)
  5. Regen ist nass, aber die Blumen brauchen Wasser. (Yağmur ıslaktır ama çiçekler suya ihtiyaç duyar.)

Uzun Bir Diyalog Örneği:

Emma: Hallo Lisa! Wie geht’s? (Merhaba Lisa! Nasılsın?)
Lisa: Gut, danke! Und dir? (İyiyim, teşekkürler! Ya sen?)
Emma: Mir geht es auch gut. Heute haben wir Musik. Magst du Musik? (Ben de iyiyim. Bugün müzik dersimiz var. Müziği seviyor musun?)
Lisa: Ja, ich singe gern. Mein Lieblingslied ist „Alle meine Entchen“. (Evet, şarkı söylemeyi severim. En sevdiğim şarkı "Alle meine Entchen".)
Emma: Das ist ein schönes Lied! Wir können es zusammen singen! (Bu güzel bir şarkı! Onu birlikte söyleyebiliriz!)

Bu cümleler, ikinci sınıf seviyesindeki çocukların günlük hayatta kullanabileceği basit ve öğretici ifadeler içeriyor. 😊 Başka konular da isterseniz yazabilirim!

Viel Spaß beim Deutschlernen! (Almanca öğrenirken iyi eğlenceler!)

Hayvanlar ve Doğa:

1. Der Hund ist klein und süß. Er bellt laut. (Köpek küçük ve sevimli. Yüksek sesle havlıyor.)
  2. Die Katze schläft auf dem Sofa. Sie ist schwarz-weiß. (Kedi kanepede uyuyor. O siyah-beyaz.)
  3. Im Zoo sehen wir Löwen, Elefanten und Affen. (Hayvanat bahçesinde aslanlar, filler ve maymunlar görürüz.)
  4. Vögel fliegen am Himmel. Sie singen schön. (Kuşlar gökyüzünde uçar. Onlar güzel şarkı söyler.)
  5. Blumen brauchen Sonne und Wasser. Sie riechen gut. (Çiçekler güneş ve suya ihtiyaç duyar. Onlar güzel kokar.)

Yiyecekler ve Alışveriş:

1. Ich esse gerne Äpfel und Bananen. Sie sind gesund. (Elma ve muz yemeyi severim. Onlar sağlıklı.)
  2. Zum Frühstück trinke ich Milch und esse Brot mit Marmelade. (Kahvaltıda süt içerim ve reçelli ekmek yerim.)
  3. Im Supermarkt kaufen wir Obst, Gemüse und Joghurt. (Süpermarkette meyve, sebze ve yoğurt alırız.)
  4. Pizza mag ich sehr! Aber zu viel ist nicht gut. (Pizzayı çok severim! Ama çok fazla iyi değil.)
  5. Möchtest du einen Keks? Ja, bitte! Danke! (Bir kurabiye ister misin? Evet, lütfen! Teşekkürler!)

Günlük Rutinler:

1. Ich stehe um 7 Uhr auf und putze meine Zähne. (Saat 7'de kalkarım ve dişlerimi fırçalarım.)
  2. Dann frühstücke ich und gehe zur Schule. (Sonra kahvaltı yaparım ve okula giderim.)
  3. Nach der Schule mache ich Hausaufgaben und spiele draußen. (Okuldan sonra ödev yaparım ve dışarıda oynarım.)
  4. Abends lese ich ein Buch oder sehe Zeichentrickfilme. (Akşamları kitap okurum veya çizgi film izlerim.)
  5. Um 9 Uhr gehe ich ins Bett. Gute Nacht! (Saat 9'da yatarım. İyi geceler!)

Duygular ve Arkadaşlık:

1. Ich bin glücklich, weil heute mein Geburtstag ist! (Mutluyum çünkü bugün doğum günüm!)
  2. Warum bist du traurig? Ich habe mein Spielzeug verloren. (Neden üzgünsün? Oyuncakımı kaybettim.)
  3. Komm, wir teilen mein Eis! Das ist nett von dir. (Gel, dondurmamı paylaşalım! Bu çok naziksin.)
  4. Entschuldigung! Das war nicht absichtlich. (Özür dilerim! Bu kasıtlı değildi.)
  5. Ich liebe meine Freunde. Sie sind lustig und hilfsbereit. (Arkadaşlarımı seviyorum. Onlar eğlenceli ve yardımsever.)

Uzun Bir Diyalog (Markt/Sokak):

Lina: Hallo Opa! Kannst du mir helfen? Ich möchte ein Geschenk für Mama kaufen.
(Merhaba Büyükbaba! Bana yardım edebilir misin? Annem için bir hediye almak istiyorum.)
Opa: Natürlich! Was mag deine Mama denn?
(Tabii ki! Annen ne sever?)
Lina: Sie liebt Blumen und Schokolade. Haben wir genug Geld?
(O çiçekleri ve çikolatayı sever. Yeterince paramız var mı?)
Opa: Ja, hier sind 10 Euro. Kaufen wir rote Rosen und eine Tafel Schokolade!
(Evet, işte 10 Euro. Kırmızı güller ve bir tablet çikolata alalım!)
Lina: Danke, Opa! Mama wird sich freuen!
(Teşekkürler büyükbaba! Annem çok sevinecek!)

Ekstra Bilgiler:

• "Bitte" = Lütfen / Rica ederim
  • "Entschuldigung" = Özür dilerim / Affedersin
  • "Achtung!" = Dikkat!
  • "Das ist mein/meine…" = Bu benim… (Örn: Das ist mein Ball. = Bu benim topum.)
Pratik Yapmak İçin:
  • Bu cümleleri sesli okuyun ve bir karakter canlandırarak oynayın.
  • Kendi cümlelerinizi kurun:
    • Ich mag… / Ich habe… / Ich möchte…
Viel Erfolg! (Başarılar!) 😊
Başka konular isterseniz yazmaya devam edebilirim!

Sanat ve Yaratıcılık​

1. Ich male einen Regenbogen mit vielen Farben. (Pek çok renkli bir gökkuşağı çiziyorum.)
  2. Kannst du mir zeigen, wie man einen Hund zeichnet? (Bana bir köpeğin nasıl çizileceğini gösterebilir misin?)
  3. Mein Bild hängt jetzt im Klassenzimmer! (Resmim artık sınıfta asılı!)
  4. Wir basteln Laternen für das Sankt-Martins-Fest. (Aziz Martin festivali için fenerler yapıyoruz.)
  5. Die Lehrerin lobt meine schöne Schrift. (Öğretmenim güzel yazımı övüyor.)

🏃♂️ Hareket ve Oyunlar​

1. Lass uns Verstecken spielen! Ich zähle bis zehn. (Saklambaç oynayalım! Ona kadar sayacağım.)
  2. Ich kann schon Seilspringen. Zeigst du mir wie? (Ben zaten ip atlayabiliyorum. Bana nasıl yapıldığını gösterir misin?)
  3. Beim Wettrennen bin ich Erster geworden! (Yarışta birinci oldum!)
  4. Pass auf! Der Ball kommt! (Dikkat et! Top geliyor!)
  5. Das Spiel "Stopptanz" macht immer Spaß. ("Stop dansı" oyunu her zaman eğlenceli.)

📚 Okuma ve Hikayeler​

1. Ich lese jeden Abend eine Geschichte mit Mama. (Her akşam annemle bir hikaye okuyorum.)
  2. Die Prinzessin und der Drache ist mein Lieblingsmärchen. (Prenses ve ejderha benim en sevdiğim masal.)
  3. Kannst du mir dieses Wort vorlesen? Ich verstehe es nicht. (Bana bu kelimeyi okur musun? Anlamadım.)
  4. In der Bücherei darf ich mir drei Bücher ausleihen. (Kütüphanede üç kitap ödünç alabilirim.)
  5. Wir schreiben unsere eigene kleine Geschichte! (Kendi küçük hikayemizi yazıyoruz!)

🎶 Müzik ve Şarkılar​

1. Die Blockflöte ist leicht zu lernen. (Blok flüt öğrenmesi kolaydır.)
  2. Unser Schulchor singt ein neues Lied. (Okul koromuz yeni bir şarkı söylüyor.)
  3. Klatschen wir den Rhythmus mit! (Ritmi birlikte alkışlayalım!)
  4. Das Klavier ist groß und schwer. (Piyano büyük ve ağırdır.)
  5. Tanzen wir zur Musik! Eins, zwei, drei! (Müziğe dans edelim! Bir, iki, üç!)

🌟 Özel Günler​

1. Mein Geburtstagskuchen hat sieben Kerzen. (Doğum günü pastamın yedi mumu var.)
  2. Zu Weihnachten bekommen wir Geschenke. (Noel'de hediyeler alırız.)
  3. Ostern suchen wir bunte Eier im Garten. (Paskalya'da bahçede renkli yumurtalar ararız.)
  4. Die Laternenumzug ist so schön mit allen Lichtern. (Fener alayı tüm ışıklarla çok güzel.)
  5. Ich habe ein Kostüm für Karneval! (Karnaval için bir kostümüm var!)

✨ Uzun Diyalog (Sınıfta)​

Lehrer: Wer möchte an die Tafel kommen und die Aufgabe lösen?
(Tahtaya gelip soruyu çözmek isteyen var mı?)
Paul: Ich versuche es, Herr Müller!
(Ben deneyeyim, Bay Müller!)
Lehrer: Sehr gut, Paul. Schreibe bitte: "Der Hund schläft unter dem Tisch."
(Çok iyi, Paul. Lütfen yaz: "Köpek masanın altında uyuyor.")
Paul: (schreibt)... Fertig! Ist das richtig?
(...Bitti! Bu doğru mu?)
Lehrer: Ja, perfekt! Gibst du jetzt der Lena das Kreide?
(Evet, mükemmel! Şimdi tebeşiri Lena'ya verir misin?)
Lena: Danke! Ich schreibe den nächsten Satz...
(Teşekkürler! Ben de sonraki cümleyi yazacağım...)

💡 Hatırlatmalar:​

• "Wie sagt man... auf Deutsch?" = "...Almancada nasıl denir?"
  • "Ich verstehe nicht." = "Anlamadım."
  • "Noch einmal, bitte!" = "Bir daha, lütfen!"
  • "Das weiß ich nicht." = "Bunu bilmiyorum."
Pratik Fikirleri:

• Bu cümleleri bir oyun haline getirin: Bir kağıda yazın, kesin ve rastgele çekerek okuyun.
  • Resim çizerek eşleştirme yapın: Cümleleri resimlerle bağdaştırın.
  • Rol yapma oyunları oynayın: Öğretmen-öğrenci, marketçi-müşteri gibi.
Toll gemacht! (Harika iş çıkardın!) 😊

Mesajınızı yazın...
Geri