Temel Özellikleri
Bu ırkın en belirgin özelliklerinden biri inanılmaz yumuşak huylu olmalarıdır. Dışa dönük, nazik, sevecen kedilerdir. Pet olarak çok iyi bir seçimdir. Sahibine bağlıdır, onun duygularını anlayan hassas bir yapısı vardır. Bazıları tam bir kucak kedisidir.
Aynı zamanda oldukça zeki ve oyuncudur. Kapıları açmak gibi problemlerin kolayca üstesinden gelir. Diğer petlerle genellikle iyi anlaşır. İlgi çekmekten hoşlanır, bütün gün evde sahibinin peşinde dolaşır.
Meraklı ve sevecan yapıları evden kaçıp yabancıların arabalarına veya evlerine dalmalarına neden olabilir.
Görünüş ve Vücut Yapısı
Tiffanie, Chinchilla ile Burmese ırklarının raslantı sonucu birleşimi olan Burmilla'nın uzun tüylü versiyonudur.
Amerikan orjinli bir ırk olan ve İngiltere'de resmi olarak tanınmayan Tiffany ile karıştırılmamalıdır. Tiffanie'ler iki orjinal ırkın harika bileşimidir.
Orta boy bir kedi olan Tiffanie ince ipeksi tüylere sahiptir. Kürkü boyun bölgesinde ve kuyrukta daha uzun ve kuş tüyü görünümündedir. Vücut yapısı genel olarak Burmese'ye benzer ve kaslıdır, fakat yüzü Chinchilla'yı andırır.
özellikle gözlerin sürmeli oluşu ile Chinchilla'ya benzetilir. Gözleri temiz ve parlaktır. Kürk rengine göre değişen yeşil tonlarındadır. Kafası kısa üçgen şeklinde, kulakları orta boydur. Bacakları orta uzunlukta, patileri ovaldir.
Tüy Bakımı
Yarı-uzun tüylü olarak kabul edilen Tiffanie, uzun tüylü ırklar kadar bakım gerektirmez. Kürkün bakımı için düzenli olarak taranması ve yumuşak bir fırçayla fırçalanması yeterlidir.
Kökeni
Tiffanie, Asya grubundaki tek yarı-uzun tüylü ırktır. Asya grubu, 1980'lerde erkek bir Chinchilla ile leylak rengi dişi bir Burmese'in tesadüfen çiftleşmesi sonucu oluşmuştur.
Burmese'in temel vücut yapısı ve sevecen, yumuşak karakteri ile Chinchilla'nın göz alıcı tüy renklerinin birleşimine sahip yavruların fazla ilgi çekmesi ve beğeni kazanmasıyla bu çiftleşme tekrarlanmış ve ayrı bir ırk oluşmuştur.
GCCF( The Governing Council of the Cat Fancy) tarafından ilk kez 1991'de başlangıç statüsünde kabul edilmiş, 1999'da geçici statüsüne dahil olmuştur. Bir kaç sene içinde şampiyonluk statüsüne yükselmesi beklenen genç bir ırktır.
Temel Özellikleri
Dışa dönük, sevecen, zeki, oyuncu, sahibine bağlı, nazik bir karakter yapısı vardır. Hareketlidir, sahibinin kendisiyle küçük oyunlar oynamasından hoşlanır.
Görünüş ve Vücut Yapısı
Güçlü, kaslı, orta boyutlu bir kedidir. Bu özelliklerini geniş göğsünden de takip etmek mümkündür. Yuvarlak, geniş bir kafa yapısı vardır. Kulakları orta büyüklükte, yuvarlak biçimde kafasını sarmıştır.
Gözleri anlamlı bakar, geniş açıklıktadır, fakat dar bir görüş açısı vardır. Gözlerinin rengi yeşil ve yeşilimsi sarı olabilir.
Orta uzunluktaki bacakları, güzel bir simetriyle gövdesiyle birleşir ve hassas bir yapıyı tamamlar. çevik bir yapısı vardır. İpeksi, orta uzunluktaki tüyleri birçok renkte görülebilir.
Tüy Bakımı
Orta uzunluktaki tüyleri yoğun bir bakım gerekitirmez, düzenli olarak hafta birkaç kez fırçalaması yeterli olacaktır.
Kökeni
Yakın zamanda ortaya çıkan kedi türlerinden biridir. Sıklıkla, Tiffanie'yle karıştırılır, fakat ikisi iki farklı türdür. Amerikalı yaratıcıları, Burmese ve uzun tüylü Persian'ın bir karışımını ortaya çıkartmak istemişlerdir. Aslına bakılacak olursa, türün standartları üzerine, halen tam olarak uzlaşılamamıştır.
Temel Özellikleri
Tonkineseler her zaman güvenli ve dışa dönük kedilerdir. Kendilerine özgü hareketli doğalarıyla, merak uyandırır ve sevilirler. Sahiplerine bağlıdırlar, duygusal yapılarından dolayı azarlanmaktan ve ilgisizlikten hoşlanmazlar.
Görünüş ve Vücut Yapısı
Farkedilebilir kıvrık bir burun ve enine göre daha uzun bir kafa yapısıyla dikkati çeker. Profilden bakıldığında belirgin olmayan düz bir çene kemiği olan Tonkinese'lerin kulakları başın üstünde geniş ve yukarıya doğru uzundur.
Birbirine yakın olmakla birlikte tüm ayrıntıları kolayca algılayabilen etkileyici gözlere sahiptir. Siyam'ların vücut yapısı ve Burmese'lerin etkileyici güzelliklerinin birleşmesiyle oluşmuş bu ırkın kas yapısı çok gelişmiş değildir.
Tüyleri ve gözlerinin parlaklığıyla inanılmaz bir güzelliğe sahip olan bu kedilerin bacakları ince, patileri ise yuvarlak ve oval arasında bir görünümdedir.
Tüy Bakımı
Düzenli ve düzensiz fırçalanabilir ya da ellerinizle dokunuşlar yapmak onun için yeterli olabilir. Ancak banyo konusunda mutlaka düzenli olmalısınız. Bu konuda sağlıklı ve temiz görünmesi önemlidir.
Kökeni
Tonkinese; 1960 yılında Siamese ve Burmese ırklarının karışımıyla oluşan, melez bir ırk olarak kabul edilmiştir.
Fiziksel görünümü Siamese'den daha geniş, Burmese' den ise daha atik ve kıvraktır. Bu ırk görünüşü ve taşıdığı Amerikan ve Kanada kanı sebebiyle olsa gerek, Kuzey Amerikalı kediseverleri oldukça etkilemiştir. Tonkinese ırkı Britanya'da özel bir ırk olarak tanınmasına rağmen Amerika'da Siamese ve Burmese'den ayrı bir ırk olarak bilinmez.
Temel Özellikleri
Zeki, canlı ve insana bağlı bir yapısı vardır. Kendilerini temizlemede büyük bir titizlik gösterirler. Van kedisi iyi bir avcı olmanın yanısıra kendi isteğiyle suda yüzmeyi ve suyla oynamayı seven tek kedi türüdür. İyi bir arkadaş ve oyuncu olmakla beraber kucağa alınmaktan hoşlanmaz.
Görünüş ve Vücut Yapısı
Uzun olmayan orta büyüklükte bir başı olan Van kedilerinin yüzü üçgen şeklinde ve çevresi belirlenmiştir. Elmacık kemikleri de çıkıktır. Boynu güçlü ama kısadır.
Gözler hafif şekilde basık badem şeklinde ve eğik olarak yüze yerleşmiştir. Göz bebekleri yuvarlak ve belirgindir. Van kedisini çekici kılan özelliklerden birisi de onun gözlerinin rengidir. Her iki gözü mavi, her iki gözü (kehribar sarı renk ve tonları) olabileceği gibi bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte de olabilir.
Kulakları büyük ve geniş, dibe doğru bir yuvarlaklık söz konusudur. Burun ucu, patiler ve kulak içleri pembe renktedir. Van kedilerinde sağırlığın yaygın olduğu kanaati varsa da her iki gözü farklı renkteki kedilerde ve mavi gözlülerde ancak %2-3 civarında sağırlık vardır.
Vücudu uzun, kaslı ve iri kemiklidir. Arka patileri öndekilerden daha uzundur. Bacaklar kaslıdır ve birbirlerinden iyice ayrılabilir. Parmakları da o derece sıktır. Tüyleri uzun ve diplere doğru ipeksi bir yapıdadır. Kuyruğu tilki kuyruğu gibi uzun ve tüylüdür.
Tüy Bakımı
Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine oranla daha kısadır. Günlük olarak yapılan fırçalamalar yeterlidir. Yazın diğer kediler gibi tüy değişimi yaşar ve o dönemde tüyleri azalır. Tüyler kışın yeniden eski rengini ve şeklini alır
Kökeni
Türkiye'de üretilen ve saf Türk kedisi olan bu ırkın anavatanı ve kökeni Van yöresidir.
Van kedisi korkmadan suya girip yüzen tek kedi ırkıdır ve 1969 yılında saf kan kedi ırkı olarak kabul edilmiştir.
Dünya üzerindeki kedi cinsleri arasında en doğal olan türlerden biri olarak tanınmaktadır. İlk kez bir ingiliz çift tarafından ingiltere'ye götürülmüş ve çoğaltılmış daha sonrada Avrupa'ya yayılmıştır.
Tüm aile bireylerini sever ancak sadece bir kişiyi sahip olarak benimser. Sadece benimsediği bu kişinin kucağına gider ve kendini sevdirir. Genelde sessiz kedilerdir. Ancak bir ortama girerken kendini belli etmek istercesine mırmır benzeri karakteristik bir ses çıkarırlar.
Sahip olarak benimsediği kişinin yanından ayrılmadığı için "uydu kedi" olarakta adlandırılan York Chocolate yabancılara karşı çekingen ve temkinlidir.
İçgüdüleri iyi gelişmiştir, hareketli nesneler ve hareketli oyuncaklardan hoşlanır. Kucak kedisidir ve tüylerinin alt tabakası olmadığından allerjik değildir. Astımı olan insanlarda dahi allerji yapmadığı söylenmektedir.
şov yapmaktan ve izlenmekten hoşlanır. Ayrıca suya olan ilgisi oldukça fazladır. Kirli veya temiz olduğuna bakmazsızın lavabonun içindeki bulaşık suyuna atlayabilir.
York kedileri tutulmaktan ve kucaklanmaktan oldukça hoşlanan en ideal kucak kedileridir. Yorklar için ağır başlı ve uysal oldukları söylenemez. Ancak zeki, aktif ve sevecen kedilerdir.
Görünüş ve Vücut Yapısı
New York şehri ve tüylerinin renginden ismini alan York Chocolate orta boyutlarda ve geniş kedilerdir. Vücut yapısı Siyam'lara benzer ama onlardan daha büyük kemikli ve kaslı bir vücut yapıları vardır. Baş kısmı yuvarlak ve geniştir.
Badem şeklindeki iri gözleri yeşil, ela ve altın renkli olabilir. Vücüdu kıvrak hareketler yapabilecek dercede esnektir. Orta uzunlukta parlak ipeksi tüyleri vardır. Kürkü tek tabakalıdır.
Boyun, omuz ve vücudun yan tarafındaki tüyler daha uzundur. Yeni doğan yavrularda kısa olan tüyler bir kaç ay sonra normal boyutlarına gelir.
Tüy Bakımı
Kürkünün alt tabakası olmadığından taranması Persian gibi diğer uzun tüylü ırklara göre daha kolay taranır. Haftada bir kez önce taranıp daha sonra fırçalanması yeterlidir.
Kökeni
Amerikan orjinli çiftlik kedileri ve Main Coon ırkından köken olan York Chocolate, New York şehrinde 1983 yılında keşfedilmiştir.
Bir dükkan sahibinin, Blackie adındaki çiftlik kedisinin yavrularından Brownie' adlı kahverengi ve Minky adlı uzun siyah tüylü erkek yavrunun daha sonra çiftleşmesiyle doğan ve Cocoa adı verilen yavrunun, kahverengi kürkü ve vücudundaki güzelliği ile beğeni kazanması sonucu keşfedilen bu ırk York şehri ve renklerinden dolayı bu ismi almıştır. Yeni bir ırk olmasına karşın nadir bulunur.