Mutfak İle İlgili Her Şey İçin Püf Noktaları

Papatya

V.I.P
V.I.P
Daha lezzetli bir yemeği nasıl mı yaparsınız,
Yemekleriniz lezzetsiz mi oluyor ?
Bizi takip edin! Her şeyin değiştiğini göreceksiniz!



İŞTE SİZE MUTFAKTA HAYATINIZI KURTARACAK İP UÇLARI!

Limon Suyu: Limon sert ve suyu zor çıkıyorsa, kesmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırıp sonra kesmek gerekir. O zaman suyunun daha kolay çıktığını göreceksiniz.


Rutubet: Normal odada bile tuzluk rutubetlenir, dökülmesi zorlaşır, delikleri tıkanır. Bunu önlemek için tuzluğun içine birkaç pirinç tanesi atın, bütün rutubeti emecektir. Arada bir de değiştirmeyi unutmayın.


Çöp Kutusu Kokusu: Mutfağınızdaki çöp kutusunun pis kokusundan kurtulmak için koku giderici olarak tuvaletlerde kullandığınız ernetlerden yararlanabilirsiniz. Çöpleri naylon torbayla koymayı alışkanlık haline getirin. Erneti çöp kutusunun dibine yerleştirip üzerine naylon torbayı koyun.


Sıcak İçecekler: Camdan yapılmış bir kaba sıcak sıvı dökecekseniz, kabın kırılmaması için önlem almanız gerekir. Sıcak içeceği içine dökmeden önce kaba küçük bir kaşık koyun. Kabı ıslak bir bezin üzerine koyun, sonra doldurun.


Yumurtanın Çatlamaması İçin: Rafadan yumurtaları pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız, çatlamaları önlerseniz.


Doğranmış Soğanların Saklanması: Doğranmış soğanları ağzı kapalı bir kavanoza doldurarak buzdolabında birkaç gün saklayabilirisiniz.


Buzdolabı: Yemekleriniz iyice soğuduktan sonra buzdolabına koyun. Çok doldurmayın. Tıka basa doldurulmuş bir dolapta soğuk hava yer değiştiremez. Buzdolabının arkasını duvara fazla yaklaştırmayın. Havanın dolaşabilmesi için yeterli mesafe olması gerekir.

 
Lezzetli Et Yemekleri İçin İp Uçları

Hangi cins olursa olsun, etlerimizin yumuşak ve lezzetli olmasını istiyorsak, 2 ile 4 gün buzdolabında bekletmek gerekir. Kullanacagimiz etin erkek hayvandan olmasına dikkat edelim, zira dişi koyunların eti kokulu olur. Koyun etinin en makbulu, ufak kuyruklu, kıvırcık olanıdır.

Pirzola, biftek, bonfile, şiş gibi ızgaralık etlerin yumuşak ve daha lezzetli olması için üzerine biraz zeytinyağı ve biraz soğan suyu sürüp, 2 saat kadar bekletiniz. Izgara yapılırken eti fazla kurutmayın, kanı ve suyu içinde kalmalıdır.

Fırında ızgara yapmak istiyorsanız, ızgara tepsinin altına içi su dolu bir kap koyarak kurumasını engelleyebilirsiniz.

Lezzetli, fırınlanmıs bir et yemeği için, eti tereyağı ile sıvayın. Tuzunu, biberini tereyağ üstüne serpin. Yemeğin hem daha lezzetli, hem de biçiminin bozulmaması için etinizi bir iple bağlayınız. Fırındaki etin kabına su koymayın, gerekirse yavaş yavaş eklersiniz.

Kömür ateşinde ızgara yaptığımız etin yağı damlar ve sık sık ateş parlarsa, kömürün üstüne tuz serpin.
 
Eti Sağlıklı Marine Etmek ...
Eti Terbiye Etmek ...

Örneğin soğanın içindeki asitler güçlü bir pişiridir ve etin içindeki bağıl kas yapısını parçalayarak eti ızgaraya hazır hale getirir. Tabii bu bir süreç içinde olmalıdır.Etin kalınlığına göre bu süreç değişir. Soğan suyu tek başına kullanılırsa etin tadını ağırlaştırır, o zaman soğan suyuna yardımcı başka asitli ürünler kullanmamız gerekiyor. Asidi olan başka neler var bakalım?

Süt; yine oldukça güçlü asitler içerir ve bence marinasyon için çok uygun bir maddedir. Soğan suyu ve süt, etin içindeki sinirlerin canına okur.

Tercihen kıvırcık kuzu ve çok büyük olmayan bir but seçiyoruz. Butu açarken aralarındaki bütün sinirleri temizletiyoruz, biraz da kuzunun döş yağından rica edip evin yolunu tutuyoruz. Bu pazar sonbaharın tadını çıkarmak için bahçede çöp şiş ziyafeti vereceğinizi var sayarak ve hatta umarak size aldığınız etlerden mükemmel bir çöp şiş tarifi vereceğim:

Kuzuyu bir santim büyüklüğünde düzgün parçalar haline getirin. İki adet soğanı rendeleyin ve suyunu bir kaba sıkın, üzerine bir bardak kadar süt dökün, iki ya da üç diş sarmısağı elinizle veya bıçakla ezerek içine atın.

Eğer renk vermek istiyorsanız bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber de atıp, küp küp doğradığınız kuzu etlerini içine atın ve bir gün buzdolabında bekletin.Ertesi gün çöp şişlere dizmeye başlayın ama aralarına kasaptan aldığınız döş yağlarından da birer tane koyun ve oda sıcaklığına gelmesi için dışarıda yaklaşık 30 dakika bekletin.Ateşinizi kor haline getirin,şimdi eğer gerçekten mangal yapmaya niyetiniz varsa size bir sır vereceğim ama kimseye söylemek yok!

Bakın etrafınıza meyve ağacı var mı? Varsa kuru dallarından birkaç tane kopartın, biraz ıslatın ve kor haline gelen kömürün üzerine birkaç dal atın. Hemen ızgarayı üzerine koyun ve ızgara ısınır ısınmaz şişlerinizi üzerine dizin.

En önemli püf noktalarından biri; yaklaşık 60 saniye bir tarafı 60 saniye diğer tarafı pişirip ızgaradan alın, yok eğer içinize sinmediyse size bir dakikalık ek süre verebilirim, çünkü bizim etimiz zaten bir gündür asit içinde pişti. Bu işlem sadece ısıtmak için.

Diyelim ki kuzu sevmiyorsunuz da dana seviyorsunuz, o zaman yukarıdaki tarifte kuzu yerine dana kontrfile kullanacaksınız ama tek farkla, eti ince keseceksiniz. Dana etinin marine olmaktan çok dinlenmeye ihtiyacı vardır.

En iyi yöntem zeytinyağıdır. Antrikot, bonfile ya da kontrfileyi hiç dövdürmeden bir parmak kalınlığında kestiriyoruz ve eve gelince bir kabın içine bir dal taze kekik ve etin üzerine çıkacak kadar zeytinyağı ilave edip dolaba kaldırıyoruz.

Zeytinyağının içindeki asitler yine içinde lif halinde bulunan sinirleri çürütecek ve oksijenle temasını keserek bozulmasını engelleyecek bu sayede etimiz mutlu mesut dinlenerek pişeceği günü bekleyecek.


 
Mutfaktaki detayları farketmek,
Tecrübeleri değerlendirmek,
Pratik çözümlere ulaşmak mı istiyorsunuz?

Yemek pişirmek, farklı tatlar denemek, özel günler için hazırlık yapmak, sevdiklerinize armağan etmek için kek, kurabiye ve tatlılar hazırlamak, tariflerinize ve sunuşlarınıza espiriler katmak ve keyifli vakitler geçirmek istemez misiniz?

O zaman Cerezforum.com Diyet / Mufak Bölümünü Ziyaret Edin!

Ocağı, buzdolabının hemen yanına değil, aralarına mesafe vererek yerleştirmelisiniz. Ocağın buzdolabı ile yakın temasta bulunması, buzdolabının sıcaktan etkilenmesine neden olur.

Deterjanları, çocukların kolay ulaşabilecekleri mutfak tezgahının veya banyo lavabosunun altındaki dolaplara değil onların kolay ulaşamayacağı, gerekirse kilitli bir dolaba yerleştirmelisiniz.

Çaydanlık ya da tencereleriniz kireçlendiğinde, kimyasal maddelerde çözümü aramak yerine limon tuzu ile kaynatırsanız hem kolay hem de sağlıklı bir yöntem seçmiş olursunuz.

Unu, ağzı sıkıca kapatılabilen bir kavanozda içine bir adet defne yaprağı koyarak saklarsanız böceklenmeyi önlemiş olursunuz.



Teflon tavaya yapışan lekeleri çıkartmak için genelde tel sünger kullanılır. Tel sünger kullanmak yerine, 1 bardak suya yarım su bardağı sirke ve 2 çorba kaşığı karbonat ekleyip tavada 10 dakika kaynatın. Böylece hem doğal yollardan kirlerin kabarmasını sağlarsınız hem de teflonun cizilmesini önlersiniz.

Kurutulması gereken sebze ve otlar direk güneş almadan gölgeli ve serin bir ortamda kurutulmalıdır. Böylelikle besin değerleri, renkleri ve aromaları kaybolmaz.

Buzdolabı fazla doldurulmamalıdır. Tıka basa doldurulan buzdolaplarında soğuk hava rahat dolaşamaz ve gıdalar yeterince soğumaz. Bu durum gıdalarda besin kaybına veya bozulmalara neden olur.

Buzdolabını temizlemek ve kötü kokulardan arındırmak için 3 litre suya 1 fincan karbonat koyup karıştırın ve bu su ile dolabınızı temizleyin.

Dibi tutan çelik tencerelerinizin içeresinde 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 fincan sirkeyi birlikte ısıtarak tencerenizi kurtarabilirsiniz.

Emaye tencerelerde süt kaynatmadan önce tencereyi soğuk su ile çalkayın, böylece dip tutmasını önlemiş olursunuz.

Cam ve seramik fırın kapları, fırından alınırken nemli olmayan kuru bir bez ile tutulmalı, soğuk olmayan bir zemin üzerine, tercihen nihale veya kalın bir mutfak havlusu üzerine alınlamalıdır. Yoksa ani ısı değişikliği nedeniyle kaplarda çatlama olabilir

Isıtılmış fırınların kapaklarını açarken dikkatli olmak gerekir. Fırın kapağına yakın durmak önemli yaralanmalara neden olabilir. Fırın içerisinde biriken sıcak buhar yüz, göz kapağı ve el yanıklarına neden olabilir.
 


Hamur Açarken Zorlanıyorum
Hamurumu Nasıl Daha Kolay Açarım Diyen Hanımlar,
İşte Size Küçük Bir Tüyo...

Hamur açarken merdane yerine içi buz gibi su dolu bir şişe kullanarak hamurunuzun daha kolay açılmasını sağlayabilirsiniz.

 


Tavuğumu Fırında Pişireceğim,
Ama Kızarıp Kızarmayacağı Konusunda Endişeliyim...

Tavuğum Kıpkırmızı Olsun İstiyorum Diyen Ev Hanımları,
İşte Cevabı Cerezforum.com'da

*

Fırında bütün tavuğun üzerini kızartmak istediğinizde bir limonu ortadan ikiye kesin.
Yarısını tavuğun derisinin üzerine iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içine yerleştirdikten sonra fırında pişmeye bırakırsanız tavuk nar gibi kızaracaktır.


 


Patates Kızartması İçin Ufak Bir Tüyo ve Dahası
Cerezforum.com ' da / Sizide Bekliyoruz !

*

Patateslerinizin kızardığı yağın içine kızdıktan sonra ilk bir dilim soğan atın. Sonra patateslerinizi içine koyun. Tüm patatesler kızarana kadar soğan dilimini çıkarmayın.

 


Akşama Çok Önemli Bir Misafir Mi Ağırlayacaksınız,
Pratik ve Hayati Değer Taşıyan Önerilere Mi İhtiyacınız Var...
Aradığınız Her Şey ve Daha Fazlası Cerezforum.com ' da :)

Taze Balık Nasıl Seçilir
Taze Balık Nasıl Anlaşılır


Taze bir balık deniz kokar ve etrafa bu kokuyu yayar. Eti sıkı, pulları yapışkan olur. Ayrıca gözleri canlı ve solungaçları kırmızı olur.

 


Zeytinlerim Çok Acı ve Lezzetsiz Nasıl Tatlandırırım
Zeytinlerimi Beğenmeyenler Oldu Ne Yapabilirim
Diyen Hanımlar...
İşte Size Küçük Ama Önemli İpuçları!

Acı zeytinlerin en güzel tadına ulaşması hızlı olmuyor. Zeytinyağı, sarımsak ve kekikle hazırlayacağınız sosu cam bir kavanoza koyun ve zeytinleri ekleyin. Sekiz gün sonra bu mükemmel tadın keyfini çıkarın!

Zeytininizi kızarmış, tereyağlı ekmekle servis edin.


 


Ekmeğiniz Keserken Dağılıyor Mu ?
Bi Çözüme Mi İhtiyacınız Var ?
Hemen Söyleyelim !



Düzgün ve özenle dilimlenmiş ekmekler masanıza adeta şıklık katar.

Özellikle tazeyken ekmeğinizi düzgün dilimler halinde kesmek zor olabilir. Ama çözümü hiç de zor değil! Dilimlemeden önce kullanacağınız bıçağı 15 saniye kadar ocakta ısıtın.


 
Geri
Top