• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türkçe Sözcük anlamı

dilara10

Özel Üye
Özel üye
"Gözüm seçse pirinç bile ayıklarım."
"Seçmek" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Bahçedeki karaltının ne olduğunu seçemedim.
B) Ahmet Emir’i sınıf başkanı olarak seçtik.
C) Çok yemek seçtiği için sık sık hasta oluyor.
D) Ben, bu kitabı kendi isteğimle seçtim.

Çözüm
"Gözüm seçse pirinç bile ayıklarım." cümlesindeki "seçmek" sözcüğü, bir şeyi dikkatlice ayırmak, birbirinden fark etmek anlamında kullanılmıştır. Yani burada görme yetisinin keskinliği ve dikkatli olma durumu vurgulanmaktadır.

Şimdi diğer seçeneklere bakalım:
  • A) Bahçedeki karaltının ne olduğunu seçemedim. Burada "seçmek" daha çok belirlemek, tanımak anlamında kullanılmıştır. Görme yetisinden ziyade, nesneyi tanımlama yeteneği vurgulanmaktadır.
  • B) Ahmet Emir’i sınıf başkanı olarak seçtik. Burada "seçmek" tercih etmek, karar vermek anlamında kullanılmıştır. Bir kişi veya nesne arasından birini belirleme durumu söz konusudur.
  • C) Çok yemek seçtiği için sık sık hasta oluyor. Burada "seçmek" belirli türde...
"Gözüm seçse pirinç bile ayıklarım." cümlesindeki "seçmek" sözcüğü, bir şeyi dikkatlice ayırmak, birbirinden fark etmek anlamında kullanılmıştır. Yani burada görme yetisinin keskinliği ve dikkatli olma durumu vurgulanmaktadır.

Şimdi diğer seçeneklere bakalım:
  • A) Bahçedeki karaltının ne olduğunu seçemedim. Burada "seçmek" daha çok belirlemek, tanımak anlamında kullanılmıştır. Görme yetisinden ziyade, nesneyi tanımlama yeteneği vurgulanmaktadır.
  • B) Ahmet Emir’i sınıf başkanı olarak seçtik. Burada "seçmek" tercih etmek, karar vermek anlamında kullanılmıştır. Bir kişi veya nesne arasından birini belirleme durumu söz konusudur.
  • C) Çok yemek seçtiği için sık sık hasta oluyor. Burada "seçmek" belirli türde yiyecekleri tercih etmek anlamında kullanılmıştır. Beslenme alışkanlığı ile ilgili bir durum ifade edilmektedir.
  • D) Ben, bu kitabı kendi isteğimle seçtim. Burada da "seçmek" tercih etmek, karar vermek anlamında kullanılmıştır. Ancak bu seçenekte vurgulanan nokta, seçimin kendi isteğiyle yapılmasıdır.
Dolayısıyla, "Gözüm seçse pirinç bile ayıklarım." cümlesindeki "seçmek" sözcüğü ile anlamca en yakın seçenek A seçeneğidir.

Sonuç olarak, verilen seçenekler arasında tam olarak aynı anlamı veren bir seçenek bulunmamaktadır. Ancak en yakın seçenek A seçeneği olarak değerlendirilebilir.

Çözüm
Geri