Terim ve Sözcüklerden Oluşan Bir İbarenin Kısaltması
1. Öncelikle bir terim kısaltması oluşturulur. (Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri: MEBS, Harbe Hazırlık Şubesi: HHŞ gibi). Bu uygun görülmediği takdirde kısaltmaları yan yana getirilerek yapılan usul kullanılır. (Hrp. Hzl. Ş.)
2. Sözlükte yer alan millîleştirilmiş yabancı askerî kısaltmaların kullanılması gereken durumlarda, terimin önce Türkçesi açık olarak yazılır, daha sonra yanlarına parantez içinde İngilizce-Almancaları vb. yazılır [Kitle İmha Silahları (KİS)'nın Yayılmasının Önlenmesi Girişimi (Proliferation Security Initiative-PSI)].
3. Benimsenmiş ve yerleşmiş askerî kısaltmalar aynen korunur. (NATO vb.)
a. Metin içinde geçen tarihlerde; gün ve yıl rakamla, ay ise yazıyla veya rakamla yazılmalıdır.
b. Metin içinde geçen iki basamaklı rakamlar ile tam saat bildiren rakamlar yazıyla; üç haneli rakamlar ile dakika / saniye bildirenler ise rakamla yazılmalıdır.
c. Birlik isimlerini gösteren rakamlarla, metin içinde geçen sıra bildiren, tekrar ifade eden ve madde numarası bildiren rakamların sonuna " ncı, nci, ncu, ncü " ekleri eklenmelidir.
ç. Türkçe sözcüklerde sert ünsüzler (f, s, t, k, ç, ş, h, p) den sonra yumuşak süreksizler (c, d, g) gelmez; bunların yerlerine sertleri (ç, t, k) gelir. Yapım ve çekim ekleri de bu kurala uyar. Bu kural, sert ünsüzlerin benzeşmesi olarak da tanımlanır.
d. Sayılar yazıyla yazıldıklarında her sözcük ayrı yazılır.
e. Bankacılık işlemlerinde, çeklerde, senetlerde -araya başka sözcükler yazılamaması için- sayılar bitişik yazılır:
f. Sayılardan sonra gelen ekler kesme ile ayrılır:
g. İkilemeyi oluşturan sözcükler daima ayrı yazılır ve araya herhangi bir işaret konulmaz.
ğ. Başında ve sonunda iki ünsüz bulunan yabancı sözcüklerin yazımında ünsüzler arasına ünlü girmez.
Açıklama: Bağlaç olan "de" sözcükten ayrı yazılır ve cümleden çıkarttığımızda cümlenin anlamında her ne kadar daralma olsa da cümlenin anlamı bozulmaz. İsmin hâl eki olan ve sözcüğe bitişik yazılan "da" cümleden atıldığında ise cümlenin anlamı bozulur. Ayrıca bağlaç olan "de" nin "te, ta" şekli yoktur. İsmin hâl eki olan "-da, -de" nin ise "-ta, -te" şekli vardır.
h. "ki" bağlacı bağımsız bir sözcüktür ve daima diğer sözcüklerden ayrı yazılır. "ki" bağlacı genellikle fiillerden, yargı bildiren ifadelerden ve özne görevli sözcüklerden sonra gelir:
Uyarı: "-ki" eki dilimizde ilgi zamiri ve sıfat türetme eki göreviyle kullanılır. Bu eki alan sözcükler "kiminki, neyinki, neredeki, ne zamanki" sorularına yanıt verirler.
Onunki pek güzel değil.
Bahçedeki tavuklara yem verelim.
ı. "mi" soru edatı cümleye ister soru anlamı katsın isterse katmasın diğer sözcüklerden daima ayrı yazılır:
Uyarı: "mi" li soru cümlelerinde "mi" den sonra gelen ekler, "mi" ye bitişik yazılır.
i. Düzeltme işaretinin (^) kullanılmaması da yanlışlıklara yol açmaktadır: Adem (yokluk), ậdem (insan); adet (sayı), ậdet (gelenek), alem (bayrak), ậlem (dünya, evren); aşık (ayak bileğindeki kemik), ậşık (vurgun, tutkun); hakim (hikmet sahibi), hậkim (yargıç); hali (pazar yerini), hậli (durumu, vaziyeti); hala (babanın kız kardeşi), hậlậ (henüz)