• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Uçan otomobil hayali gerçekmi oluyor?

Bilim kurgu değil gerçek... Uçan halıya değil; ama uçan otomobile binmeye hazır olun! Hollandalı birkaç girişimcinin fikri, yatırımcıların hoşuna gitti. Herşey yolunda giderse E-5’te trafiğe takılmadan TEM üzerinden uçacağız.

Hollandalı girişimci John Bakker, Hollanda Havacılık Laboratuvarı (NLR) ile altı yıldır yaptığı çalışmanın ardından, ilk uçan otomobilin seri üretimini yapmak için kolları sıvadı. PAL-V Europe isimli bir şirket kuran Bakker, yönetici kadrosunu oluşturdu. Şirket, yeni yatırımcıları bünyesine katarak, birkaç yıl içinde, Henry Ford’dan bu yana hayali kurulan uçan araba fikrini ete kemiğe büründürmek için start verdi. Altyapısı uygun ülkelerde kullanıma sokulacak uçan arabalar, inanılmaz ölçüde zaman tasarrufu sağlayacağı gibi ulaşım güvenliğini de artıracak. Planı açıklamasıyla birlikte şirkete daha şimdiden talep yağmaya başladı. Özellikle polis, savaş bölgelerinde faaliyet gösteren yardım kuruluşları, büyük şirketler ya da tamamen eğlence meraklıları uçan araba için sıraya girdi. Projede, Bakker’ın yanı sıra Philips’te bir dizi teknolojiyi başarıyla hayata geçiren Robert Dingemanse ve Tacstone danışmanlık firmasından Jim Emanuels de bulunuyor.



PAL-V’nin şehirleri yaşanmaz hale getiren trafik sıkışıklığına çözüm olması bekleniyor. 3 tekerlekli ve motosiklet kıvraklığındaki yapısı ile karada esnek manevra kabiliyeti sunması beklenen araçlar, ticari uçuşların alt sınırı olan bin 500 metreden yukarısına çıkamayacaklar. Çevre dostu araba motoru ve pervane sistemi ile donatılan araba, klasik arabalar gibi benzinle çalışabildiği gibi biodizel ya da bioetanol ile de çalışabilecek ve hem karada hem de havada saatte 200 km yapabilecek. Helikopter gibi çok kısa mesafelerde inip kalkabilecek olması ise en büyük avantajı olacak. 70 desibelden daha az gürültü çıkardığı için, helikopter gibi ortalığı sarsmayacak olan uçan arabalar, havada motorunun durması söz konusu olması durumunda, dikey dalışa geçmeyeceği için, planör gibi süzülerek yere de inebilecek. Uçan arabaları uçurmanın yasal yolu ise uçak ve helikoptere nazaran daha kolay. Tam olarak hava taşıtı sayılmadıkları için, pilot lisansı gerekmiyor. Avrupa ve Amerika’da, uçan arabaların, GPS teknolojisi kullanarak güvenle uçabilecekleri hava koridorları oluşturulabilmesine dönük çalışmalar ise halen devam ediyor.


Ne kadar güvenli?


Otomotiv ve havacılık sektörlerinin kullandığı son teknoloji ile geliştirilen PAL-V, gyrocopter teknolojisi sayesinde havada iken, tamamen motoru dursa bile, güvenle yere inebiliyor.

Gökyüzünde ne kadar uçan arabaya yer var?

Her isteyene yetecek kadar var. Bilim-kurgu filmlerindeki gibi, gökyüzünde aynı anda birçok uçan arabayı aynı anda görebileceğiz. Bunlar, tıpkı şu an karayollarında navigasyon teknolojisi kullanan araçlar gibi, NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi) tarafından geliştirilen HITS programını kullanacaklar. Söz konusu program, gökyüzündeki araçların, sanal koridorlarla güvenle uçmasını ve iniş kalkış yapmasını düzenliyor. Program, aynı zamanda çarpışmaları önlemek için radarla da desteklenecek.

Her yere inip kalkmak mümkün mü?

Evet, telefon kablolarının ya da benzer engellerin olmadığı 100 metrekarelik her alandan iniş kalkış yapmak mümkün olacak. Bunun için özel heli-port’lar yapılması düşünülüyor. Halen Hollanda’da bu türden 50-60 heli-port’un lobisi yapılıyor. Hayata geçirilirse, her 15 kilometrede bir heli-port olacak.

Ne tür bir ehliyet gerekiyor?

Teorik bir sınavın yanı sıra, bir uzman eşliğinde 20 saate varan dersler alacaksınız. Başarılı olursanız, uçan araba lisansı alabileceksiniz. Tüm bu sürecin 2 bin 500 Euro’luk bir faturası olacak.

Uçan arabayı ne kadara satın alabilirim?

Şu an belli bir fiyat tespit edilmedi. Standart malzemelerin kullanılması ile hem satış hem de bakım fiyatının en alt seviyede tutulmasına çalışılacak. Bununla birlikte kesin fiyat, pazara giriş tarihi olan 2009’daki rekabet ve talep oranlarına göre belirlenecek. Araç, oldukça hafif olduğu için, aynı zamanda vergisi de uygun olacak.

Kaynak: ZAMAN
 
süper bişi ya trafik kalkar rahat rahat araba kullanırım başkaları uçsun poliste uçmaktan bana bakmaz otobanda 260 yaparım :D:D:D:D:D
 
Geri
Top