TANIM
Değişik miktarlarda un, şeker, yağ gibi besin maddelerini kullanarak, çeşitli pişirme teknikleriyle kuru pasta ve mayalı ürünleri, kek, yaş pasta ve börekleri hazırlayan kişidir.GÖREVLER
- Yapılacak pastayı tasarlar, desenleri tutkallı hamurla üç boyutlu olarak hazırlar, - Un, şeker, yağ, yumurta, su gibi besin maddelerinden hazırlanan karışımı yoğurarak hamur haline getirir, - Hamura şekil verir, - Pasta içi ve üstü krema süsleri hazırlar, - Pişirdiği hamuru krema, kakao, meyve gibi besin maddeleri ile süsler, - Şekillendirilmiş hamuru fırın veya ocakta pişirir, gerekiyorsa kızartır, - Hazırlanmış pastayı servise hazırlar, - Kullanılan araç ve gereçlerin temizliğini, bakımını ve basit onarımını yapar.KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Mikser, fırınlar, mermer tezgahı, hamur karıştırıcı, çırpıcı, tencereler, tepsiler, bıçaklar, çatal, kaşık, pasta kalıpları, spatulalar, merdane, oklava ve soğutucu dolaplar gibi araç ve gereçler, - Şeker, un, yağ, süt, su, yumurta, çikolata, kakao, bütün meyveler ve meyve şekerlemeleri, salep, gıda boyaları, fındık, fıstık, ceviz, karbonat ve meyve esansları gibi besin maddeleri.MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Pastacı olmak isteyenlerin; - El ve parmak becerisine sahip, - Şekil ilişkilerini görebilen, - Tat ve koku duyumları gelişmiş, - Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Pastacılar pastanelerin veya otellerin mutfak kısımlarında çalışırlar. Çalışma ortamı biraz sıcak, nemli ve hoş kokuludur. Pastacılar genellikle ayakta çalışırlar ve malzeme (hamur vb.) ile ilgilidirler. Ara sıra diğer çalışanlarla işbirliği yapar ve iletişim kurarlar.ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları pastanelerde ve otel mutfaklarında çalışabilirler. Bu mesleğin çalışma durumunda mevsimlik dalgalanmalar olup, yaz sezonunda turistik yerlerdeki işletmelerin doluluk oranlarına göre artış, kış aylarında ise azalma görülmektedir. Pastane ve şekercilerde satılan ürünlerdeki çeşitlenmeye paralel olarak özellikle usta düzeyine gelmiş meslek elemanları kolaylıkla iş bulabildikleri gibi birden fazla işyerinde de çalıştıkları gözlenmiştir.MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
- Bu mesleğin eğitimi; Kız meslek liselerinin pastacılık bölümünde verilmektedir. - Ayrıca Mesleki Eğitim Merkezlerinin pastacılık, tatlıcılık ve şekerlemecilik bölümlerinde bu mesleğin eğitimi verilmektedir.MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Kız Meslek Liselerinin Pastacılık bölümüne girmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okullara giriş koşullarına uygun olmak. Mesleki eğitim merkezlerine girebilmek için; En az ilköğretim okul mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş,19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Kız meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğin eğitim süresi 3 yıldır. Kız meslek liselerinde öğrenim gören öğrenciler işletmelerde ve okulda uygulama ve teorik eğitimi birlikte almaktadırlar. Eğitim kurumlarında genel kültür dersleri ve uygulama dersleri eğitim kurumunda ve işletmelerde birlikte verilmektedir.MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin pastacılık bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca, meslek liselerinin pastacılık bölümünden mezun olanlar üniversitelerin Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği Lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.Meslekte ilerlemenin en önemli yollarından birisi açılan yarışmalarda derece almaktır. Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar usta ve ustaöğretici ünvanlarına yükselebilirler.
BENZER MESLEKLER: Aşçılık, Gıda konserveciliği, Fırıncılık, Tatlıcılık.