• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Pastacılık

Şeker Hamuru Tarifleri ;​

  • 200 gr toz badem
  • 40 gr un
  • 80 gr pudra şekeri
  • 340 gr bitter kuvertür
  • 3 adet yumurta akı

Hazırlanması:​

Toz badem, pudra şekeri ve unu bir kaba koyun. Sonra çikolatayı eritin. Yumurta aklarını iyice köpürtün. Kuru karışıma ekleyin. En son çikolatayı yavaşca ilave edin ve karıştırın. Krema torbasına doldurup 6 mmlik duy ile şekillendirin. 150 Cde 8 dk. Pişirin.

  • Kaplama Şeker Hamuru
  • 1 kg pudra şekeri
  • 65 gr glikoz
  • 65 gr nişasta
  • 65 gr yumurta beyazı
  • 17 gr yaprak jelatin

Jelatini ıslatın, diğer malzemeleri mikserde karıştırın,en son ıslattığınız jelatini ilave edin ve karıştırın.

Not: Jelatini koyduktan sonra hızlı olunmalıdır (jelatin pütür kalabilir)
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanının doğum günü için yapılan pastada bu yıl Bakü'de yapılan Eurovision Şarkı Yarışmasına katılan tüm grupların sahne görüntüleri de yer alıyor. Türkiye temsilcimiz Can Bonomo ve diğer gruplar için dev pastanın üzerinde bölümler oluşturulmuş. Yarışmanın yapıldığı Kristal Salon da unutulmamış. Dev pastanın ortasında 6 metre eninde yapılan Kristal Salon güzelliği ile göze hitap ederken, aynı zamanda iştah açıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 51'inci yaş günü için 51 metre uzunluğunda dev bir pasta hazırlandı.


Haber: 24.12.2012 Başkent Bakü'ye 20 kilometre uzaklıktaki Sumgayt şehri iş adamlarının organize ettiği dev pastayı TÜRK PASTACI hazırlıyor.
Pastanın yapımı için Sumgayt Valiliği önündeki meydanda devasa bir çadır kuruldu. Çadırın içerisinde yapılan hummalı bir çalışmayla pasta, Cumhurbaşkanı'nın 24 Aralık'taki doğum gününe yetiştiridi.

22 BİN YUMURTA KULLANILDI

Tamamlandığında ağırlığının 11 ton civarında alacağı belirten dev pastanın malzemesi dudak uçuklatıyor. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuyla ilgili açıklama yapan dev pastanın ustası Pastry Chef (Pasta Ustası) Muzaffer Agüloğlu, 22 bin yumurta, 2 tona yakın un, 1,5 ton şeker bir ton süt , 300 kilogram ceviz, 310 kilogram kremşanti ve çikolatadan Hindistan cevizine kadar birçok malzemenin kullanıldığını söyledi. Toplam 6 ustanın 10 gündür yapmaya devam ettiği pastanın büyüklüğü görenleri hayrete düşürüyor. Pastanın boyu 51 metre eni ise 6 ila 12 metre arasında değişiyor.


CAN BONOMO DA PASTADA


Azerbaycan Cumhurbaşkanının doğum günü için yapılan pastada bu yıl Bakü'de yapılan Eurovision Şarkı Yarışmasına katılan tüm grupların sahne görüntüleri de yer alıyor. Türkiye temsilcimiz Can Bonomo ve diğer gruplar için dev pastanın üzerinde bölümler oluşturulmuş. Yarışmanın yapıldığı Kristal Salon da unutulmamış. Dev pastanın ortasında 6 metre eninde yapılan Kristal Salon güzelliği ile göze hitap ederken, aynı zamanda iştah açıyor.

Muzaffer Agüloğlu pastayı Azerbaycan Cumhurbaşkanının doğum günü münasebetiyle Sumgaytlı işadamlarının ortak teşebbüsüyle yaptıklarını söyledi. Önceki yıllarda da benzer pastalar yaptığını bildiren Agüloğlu, Cumhurbaşkanı'nın doğum günü pastasını yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Agüloğlu her yıl yapılan pastaların bir teması olduğunu bu yıl da tema olarak Eurovision Şarkı Yarışmasını seçtiklerini bildirdi. Eurovision'a katılan her gruba pastada yer verdiklerini aktaran Agüloğlu yarışmanın yapıldığı Kristal Salonu da unutmadıklarını söyledi. Agüloğlu Kristal Salon'un etrafına da Azerbaycan önde gelen tarihi yerleri pasta üzerinde gösterdiklerini ifade etti.

Dev pasta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in doğum günü olan pazartesi günü kesildi ve bütün şehir halkına dağıtıldı.
 
Emek İnşaat ve İşletme A.Ş.’nin 2010′da açtığı tahliye davasında, İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararını değerlendiren Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, “Tahliye kararının yerinde olduğuna” karar verdi. Davada tahliyeye gerek olmadan da tadilat yapılabileceği yönündeki karşıt görüş ise dikkate alınmadı.
Taksim’deki tarihi İnci Pastanesi kapandı. Beyoğlu tarihi ve kültürel bir mirasını kaybetti.
07.12.2012- 68 yıllık İnci Pastanesi, sahibi ve aktivistlerin tüm çabalarına rağmen,tahliye edildi.
NationalTurk‘ün haberine göre,Profiterolleri ile ünlü tarihi İnci Pastanesi’nin tahliye işlemleri sırasında aktivistler ile polis arasında arbede yaşandı.1944 yılında Lucas Zigoridis tarafından kurulan ve Beyoğlu’nun tarihi yapılarından Cercle d’orient Binasında yer alan profiterolü ile meşhur İnci Pastanesi’nin kapatılması İstanbulluları bir hayli üzdü.
Binanın restorasyon projesine takılan İnci Pastanesi’nin tahliyesinin Yargıtay tarafından da onaylanmasının ardından işlemler başlatıldı.
Emek İnşaat ve İşletme A.Ş.’nin 2010′da açtığı tahliye davasında, İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararını değerlendiren Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, “Tahliye kararının yerinde olduğuna” karar verdi. Davada tahliyeye gerek olmadan da tadilat yapılabileceği yönündeki karşıt görüş ise dikkate alınmadı.
Profiterolü ile ünlü İnci Pastanesi, buraya 12 yaşında çırak olarak adım atan Musa Ateş tarafından işletiliyordu.Musa Ateş, “Tebligat yapılmadı. ‘Şu güne kadar müsaadeniz var. Dükkanları boşaltın denilmedi” diyerek pastanenin kapatılmaması için direndi.
Pastane çalışanları ile polis nezaretindeki görevliler arasında çıkan arbedeye müdahale eden polis, tarafları sakinleştirmeye çalıştı. İş yerindeki masa ve sandalyeler araçlara yüklenirken, pastanenin adı ile özdeşleşen profiteroller de halka dağıtıldı.
Çıkan arbedede polis Deniz Özgür adlı bir genci gözaltına aldı.
 
Tart Örnekleri
Tart Resimleri
Tart Çeşitleri
Meyveli Tartlar
Orman Meyveli Tart Örnekleri
Karışık Meyveli Tartlar
İncirli Tart,Limonlu Tart,Çeşit Çeşit Tart Resimleri
Rengarenk Tartlar


CFSLeV1.webp
 
lkygSci.webp

Şekerlemeler

Şekerlemenin Tanımı

Şekerleme; armut, elma, incir, kayısı, badem, kestane, turunç gibi meyvelerin ve kabuklarının veya fındık, fıstık, badem, ceviz, Hindistan cevizi gibi kuru meyvelerin şekerle kaynatılmasıyla yapılmış besinlerdir.

Şekerlemeler şeker ve glikozun veya sadece şekerin pişirilmesinden sonra sitrik asit, tartarik asit veya potasyum bitartarat ilave edilerek kestirilmesi sonucu oluşan hamura, üretilecek ürünün çeşidine göre süt, süt tozu, jelâtin, yağ ve aroma gibi maddelerin eklenmesi ve şekillendirilerek ambalajlanması sonucu elde edilen gıda maddeleridir.

Çeşitli şekerleme türleri, şeker ve glikoz şurubunun pişirilerek plastik bir şeker hamuru haline getirilmesiyle elde edilir. Bu hamur, uygun bir sıcaklığa kadar tutulur, işlenir, içine aroma maddeleri katılır, mekanik olarak şekil verilir.

Şekerlemeler, Türk Gıda Kodeksinde aşağıdaki şekilde gruplara ayrılmıştır.

Sert şekerleme

Yumuşak şekerleme

Jöle şekerleme

Draje şekerleme

Tablet şekerler

Meyve şekerlemeleri

Badem ezmesi ve benzerleri

Koz helva, nuga ve benzerleri

Fondan

Krokan

Dolgulu şekerleme ürünleri

Şekerlerin pişirilmesi küçük işletmelerde geleneksel tavalarda ve açık ateş üzerinde, aralıksız çalışan endüstriyel işletmelerde vakumda yada atmosfer basıncında yapılır. Şekerin, invert şeker haline dönüşmesini önlemek için atmosferik basınç altında yapılan uygulama, 6-8 saniye gibi çok kısa bir sürede yapılır. Böylece hazırlanıp içine katkı maddeleri de ilave edilen şeker hamuru, şekil verme kısmına gönderilir. Şekil verme işi alçak bir yere yerleştirilmiş oyuklu silindirlerde yada çemberli (plaklı) preslerde yapılır. Bu preslerde her bir çember yada plaklara ayrı bir şekerleme çeşidi konur. Şekerlemeyi nemden korumak için, soğuyunca üzerlerine ince bir sakaroz zarı kaplanır.

İçleri krema, meyve, bal, likör ve benzeri maddelerle doldurulan şekerlemeler elde etmek için, pişmiş şeker hamuru, içi boş bir boru etrafına sardırılır ve içine bir tulumba yardımı ile istenen dolgu maddesi pompalanır.
Dolgu maddesi, sıvı veya katı olarak verilebilir.

Pastacılık dünyasında saf şeker kamışı şurubundan elde edilmiş ve invert şeker yardımıyla hazırlanmış özel şeker şurupları, sıvı karameller, nişasta ve jelâtin ile hazırlanmış, pastiyaj adı verilen özel şekerler kullanılmaktadır.

Şekerleme Çeşitleri ve Özellikleri

Fondan Hamuru


Daha çok profesyonel pastacılıkta kullanılır. Bunun elde edilmesi için, şeker şurubu ılınınca bir miktar glikoz şurubu veya krem tartar ile karıştırılır. Fondan, pasta ve şekerlemelerin kaplamalarında koku ve lezzet vermek için kullanılır. Pastacılıkta sık başvurulan bir süsleme malzemesidir. Fondan, evlerde şeker şurubu, toz şeker, yumurta akı ve glikoz şurubu ile hazırlanır. Daha kolay bir çözüm, piyasada satılan hazır fondanın alınıp bir miktar su eklenerek istenen kıvama getirilmesidir. % 5-10 oranında su ilave edilip ısıtılarak kullanılır. Hazır fondan şekeri kullanırken eritme işlemini mutlaka benmari usulünde yapılmalıdır. Fazla ısı gören fondan parlaklığını kaybeder ve matlaşır. Eritme esnasında ilave edeceğiniz bir miktar su daha rahat kullanım ve parlaklık sağlayacaktır. Fondan şekerini kendiniz yapmak isterseniz, 1 kg şekere 250 g glikoz, 350 g su ilave ederek 125 °C kaynatıp tezgâha dökünüz. Ilık hale geldiğinde tahta spatül ile karıştırarak şekerin kestirilmesi ile fondan elde edebilirsiniz.

Krokant

Fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişlerin şekerle beraber kavrularak oluşturdukları sert ve lezzetli maddedir. Çikolatadan pastaya birçok yerde kullanılır. İsteğe göre pastanın üzerini süslemede yada içinde kullanılabilir. 1200 g fındık fırında sıcak bekletilir.1 kg toz şeker ateşte yanmayacak şekilde eritilip kızarmış şeker durumuna gelince 1-2 damla limon suyu ilave edilir.
Fındıklar içine boşaltılıp karıştırılır. Soğumadan yağlanmış mermer tezgâhın üzerine boşaltılır, merdane ile düzeltilip şekilli kesilebilir veya kıyarak kullanılabilir. İstenirse uzun rulo halinde kek üstüne bütün olarak da konulabilir.

Meyve Şekerlemeleri

Kek, pasta, kurabiye, tart gibi tatlı çeşitlerinde kullanılan çeşitli meyve şekerlemeleri, piyasada hazır olarak satılmaktadır. Şuruplu ve şurupsuz olarak iki çeşit halinde bulunmaktadır. Vişne, armut, şeftali ve tane kestane şuruplu; Portakal, incir, kiraz.. vb. şurupsuz olarak teneke ambalajlarda bulunmaktadır. Ayrıca portakal kabuğu, incir, kiraz gibi çeşitlerden kurutulmuş olarak da kullanılmaktadır. Kullanılması ve saklanması kolay olması nedeniyle pastacılıkta çok kullanılan bir şekerleme çeşididir

Granül ve Draje Şekerlemeler

Pastada dekor ve süslemede kullanılır. Piyasada birçok çeşidi ve rengi bulunmaktadır. Şeker ve çikolata ağırlıklıdır. Hediyelik çikolata, bademli, fındıklı, üzümlü gibi çeşitleri vardır.

Kestane Şekeri

Kestane şekeri Akdeniz ve Avrupa ülkelerinin damak tadı olarak bilinir.
Ülkemizde kestane şekeri denilince Bursa akla gelir. Kestane şekeri, Şeker kestanesi olarak bilinen, aşılı kestanelerden elde edilen, daha büyük hacimli ve daha lezzetli kestanelerden yapılır.
Şeker kestanesi daha çok Ege bölgesinde (sırasıyla Aydın, İzmir, Ödemiş, Kütahya-Simav, Bursa vs.) üretilir.
Kestane şekeri, Bezli bütün kestane, kırık kestane ve püre kestane olmak üzere 3’e ayrılır. Hemen her yaştan insanın severek yediği kestane şekeri pastacılıkta oldukça önemli bir yere sahiptir.

Şekerlemelerin kullanımında dikkat edilecek noktalar

Şekerlemeleri kullanırken, kullanım alanlarını ve özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Hijyen kurallarına uyarak, şekerlemelere zarar vermeden çalışılmalıdır.
Hazır fondan şekerini eritirken yüksek ısıdan kaçınılmalıdır. Fondanın özelliği bozulacağından benmari usulünde eritilir. Krokantları hazırladıktan sonra yağlanmış tezgahta kullanacağınız yere göre hemen şekillendirilmelidir. Krokant hazırlanırken de karışan iki ürünün (şeker ve fındık) sıcaklığının birbirine yakın olması gerekir. Bu yüzden Fındık bir süre fırında ısıtılmalıdır. Şeker donacağı için hızlı çalışmak gerekir. Şekerlemelerin kullanıldıktan sonra ambalajlarının kapatılmasına özen gösterilmelidir.

Saklanması

Şekerlemeler ambalajlı olarak serin ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.
Kesinlikle hava almayacak ve nemden etkilenmeyecek şekilde sarılmalıdır. Krokantlar hazırlandıktan sonra hemen tüketilmeyecekse hava almayacak şekilde sarılmalı ve oda ısısında saklanmalıdır. Kestane şekerleri, kendi şurubunda muhafaza edilmeli, kullanılacağında el değmeden alınıp tekrar ağzı kapatılmalıdır. Meyve şekerlemelerinde şuruplu olanlar, şurup içinde saklanmalı, teneke ambalajlı olanlar uzun süre duracaksa kavanoza alınmalıdır.


 


Çikolatalar


Pastacılıkta kullanılan çikolata çeşitleri ve özellikleri



Çikolata pastacılıkta kullanılan temel ürünlerden biridir. Değişik tekniklerle ürünlerin içinde, süslemede, dekor hazırlamada, kaplamada kullanılır.


Çikolatanın kalitesini belirleyen beş özellik vardır: Tat, renk, erimeye karşı hassasiyet, akışkanlık ve incelik. Profesyonel pastacılıkta çikolatanın içindeki yağ oranı bile önem taşır. Çikolataların özelliklerini iyi bilmek ve kullanım alanlarına göre gerekli yerlerde uygulayabilmek gereklidir.


Katı Olanlar



Kuvertürler


Kuvertür çikolata, çikolatalı tatlıların yapımında sık kullanılan kakao türevidir. Kaplamalarda, kaplama soslarının hazırlanmasında ve çikolatalı ürünlerin hazırlanmasında kullanılmaktadır. Fildişi(sütlü), bitter (çikolatalı), meyveli, beyaz kaplamalık olarak çeşitleri bulunmaktadır.

Kullanım şekli: Kuvertür, 40-45 °C sıcaklıkta eritilir. Tekrar 25 °C civarı sıcaklığa düşürmek (temperleme) suretiyle istenilen kalıplara dökülerek muhtelif pastacılık ürünlerinde kullanıldığı gibi süslemede de kullanılması mümkündür. Temperleme işlemi yapılmadan kalıba dökülen çikolatalar kalıba yapışır kalır, ayrıca renginde soluk, beyaz dalgalanmalar olur.


Çikolatalı (bitter, madlen)




Kuvertür çikolatanın en çok kullanılan çeşididir. Sütlü çeşidi de vardır. %100 kakao yağı kullanılarak hazırlanmıştır. İçinde şeker, kakao likörü, kakao yağı, soya lesitini, aroma vanilya bulunmaktadır. Ürünle kalıplama, kaplama, batırma vb. gibi birçok teknik uygulanmaktadır. Dökme çikolata yapımında, ürünlerin içerisinde, krema ve sosların hazırlanmasında kullanılmaktadır.

Meyve Aromalı


Frambuazlı, kivili, çilekli gibi çeşitleri bulunan meyve aromalı çikolatalar 40-45 °C sıcaklıkta eritilir. Dekor ve süsleme, lezzet arttırma ve ürünün rengini güzelleştirmek amacıyla pastacılıkta kullanılan bir çikolata çeşididir.


Fildişi (Beyaz-sütlü)

Fildişi kuvertürlerin içinde kakao yoktur. Onun yerine kakao yağı, şeker ve süttozu kullanılır. 40-45 °C sıcaklıkta eritilerek dekor amaçlı ve lezzet arttırmak için kullanılır. Ayrıca kaplama hamurlarının içinde kıvam ve lezzet arttırmada kullanılır.


Konfiseri



Kaplamalık blok çikolata olarak piyasada bulunmaktadır. Konfiseri, pasta ve keklerin kaplamasında kullanılır. Ürün benmari usulüyle, (derin bir kalıba koyulan ürün sıcak su dolu kaba oturtularak) eritilmelidir. Sıcağın ürüne temas etmemesine özen gösterilmeli ayrıca ürünün birkaç kez ısıtılmasından kaçınılmalıdır. Kuvertüre göre üründeki yağ oranı biraz daha yüksek olması (%10-20 kakao yağı) ve hemen donması nedeniyle bu çikolata daha çok kaplamalarda ve dekorlarda kullanılıyor. Kuvertürde olduğu gibi konfiseri çikolatanın da bitter, fildişi ve frambuaz gibi çeşitleri vardır.

Ganaj (kazımalık)

Pastacılıkta sadece dekor ve süsleme amacıyla kullanılır. Piyasada bulunan kazıma araçlarıyla farklı şekiller çıkarılarak pastaların üzerinde değişik dekorlar kullanılabilir. Kullanım şekli: Ganaj, 40-45 °C de eritilerek, 1/3'ü dışarı alınıp temperlenir (Çalıştırılarak soğutulur). Sonra tekrar birbirleri ile karıştırılıp 28-29 °C ye getirilip kalıba dökme, dekor ve süsleme yapılır. Bu türden çalışmalar için ideal kullanılan kalıp veya naylon üzerinden donmuş olarak çıkacak ürün son derece parlak ve başarılı olur. Bitter, fildişi ve frambuaz ganaj çeşitleri vardır.

Damla droplar


Damla, pastacılık sektöründe dondurma, kek-pasta imalatında çeşni olarak kullanıldığı gibi süslemelerde de kullanılmaktadır. Kullanım esnasında ürün sıcaklığıyla damla çikolatanın sıcaklarının yakın olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.


Krem halde olanlar


Glazür


Bir çeşit pasta kaplama sosudur. Glaso sosu olarak da bilinir. Pralin, susuz yağ (pastacılıkta bazı ürünlerde kullanılan % 0 oranında su bulunan yağlardır) ve çikolata karışımı bir üründür. Tüm malzemeler glazürün içinde birebir (1-1) ölçü oranında bulunur.

Pralin

Fındık püresinin şeker, nebati yağ, süttozu, kakao, doğala özdeş aromalar (çikolata aroması ve vanilin) ve emülgatör (lesitin) ile karıştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Özellikle pasta sanayiinde kullanılır. Ocakta sekerle hazırlanmış karamele ilave edilen, eşit miktarda badem ve fındık karışımıdır geleneksel olarak ama öteki kuru her türlü çam fıstığı vs. karıştırılabilir. Pralinler robotta çekilerek pasta kremalarına, kek hamurlarına, muslara ve sütlaçlara, anglezlere konur. Ayrıca kek, pasta dış kenarlarına sıvanır, vanilyalı dondurma üstüne ekilir. Ana maddesi fındık olup, nebati yağ, şeker, kakao ilavesi ile yapılır. Burada pralinin lezzetini; Kaliteli fındık kullanılması ve fındığın tam ayarında fırında kavrulması belirler. Pralin, krema, iç dolgu ürünlerinde, pasta ve bazı spesiyal çikolatalarda kullanıldığı gibi doğrudan da tüketilebilmektedir. Besin değeri çok yüksektir. Pralin mükemmel yapısı sayesinde krema ve hamurlara çok çabuk karışıp, kullanım kolaylığı sağlar. İçerdiği bol fındık ve kakao ile çeşitlerinize lezzet katar.

Kullanıldığı yerler

Çikolatalar, pastalarda, tart ve tartöletlerde, keklerde, soslarda ve birçok üründe kullanılmaktadır.

Çikolatalar eritilip kalıp yardımıyla şekillendirilir ve pasta üzerlerinde dekor olarak kullanılır.

Ürünün yüzeyini ince bir tabakayla kaplayarak görüntü ve kaplama amaçlı kullanılır.

Damla çikolatayı hamurun içine ilave ederek veya ürünü çikolatalı dolgu maddesi ile doldurup pişirerek kullanılır.

Rende, kazıma ve kıyma yöntemleriyle süslemede kullanılır.

Bisküvi, meyve ve dondurma gibi ürünleri batırmak suretiyle çikolatayla kaplamada kullanılır.

Çikolatayla ürüne tat vermede kullanılır.

Pişirmeden önce veya sonra, ürünü çikolatalı dolgu ile doldurma (enjekte etme)

Ürünün yüzeyine sprey yardımıyla ince çikolata tabakası sıkma

Krema, sos ve jölelerin içine ilave edilerek kıvam ve lezzet arttırmada kullanılır.


Kullanımında dikkat edilecek noktalar


Çikolatalı ürünleri kullanırken, öncelikle çikolata çeşitlerini ve özelliklerini iyi bilerek, hangi çikolatanın nerede ve nasıl kullanılması gerektiği bilinmelidir.


Eritme: Beyaz çikolata için sıcaklık 45 ºC, bitter ve sütlü çikolata için 50 ºC olmalıdır. Ürün benmari usulünde yada mikrodalga fırında eritilmelidir. Çikolata yüksek ısıdan yanar ve özelliğini kaybeder. Eritme sırasında içerisine su girmemesine özen gösterilmelidir. Su, çikolatayı çürütür, bozar, yani kullanılamaz hale getirir. Ayrıca çikolatalar tekrar tekrar eritilmemelidir.


Temperleme: Spatula yardımıyla tezgâh üzerinde erimiş çikolatayı kazıyıcı yardımıyla kıvama getirmek olarak tanımlanabilir. Çikolatanın daha esnek ve parlak olmasını, daha iyi renk almasını, daha kolay saklanması ve kırılmasını ayrıca daha iyi yapıya sahip olmasını sağlar. Bunların dışında yüzeydeki yağ fazının ve buna bağlı beyazlaşmanın oluşumunu engeller. Isı, zaman ve hareket temperlemedeki üç önemli parametredir.


Soğutma: Kakao yağının kristalizasyonu ve çikolatanın parlak olması için soğutma işlemi uygulanır. 29-32 ºC deki ürünün son aşamada sıcaklığı 15-18 ºC olmalıdır.


Saklanması

Sıcaklığı 16-20 °C civarında ve nem oranı % 65’ten az olmamalıdır. Güneş ışığına maruz bırakılmamalı, yabancı ve güçlü kokulardan uzak tutulmalıdır. Paketin ağzı kapalı olarak temiz, kuru ve palet kâğıdı yerleştirilmiş paletler üzerinde saklanmalıdır. Ürünün saklandığı yerde temizlik ve hijyen çok önemlidir. Ambalajlı olarak 6-12 ay saklanabilir. Açıldıktan sonra 1-3 ay içinde tüketilmesi gerekir.

 
Geri
Top